Влиятелният 37-годишен престолонаследник на Саудитска Арабия няма да участва в предстоящата на 1 ноември среща на върха на Арабската лига в Алжир, след като лекари са го посъветвали да не пътува. Това съобщи рано тази сутрин алжирското президентство, цитирано от Алжери прес сервис.

Агенцията се позова на изявление от кабинета на президента Абделмаджид Тебун за телефонен разговор между него и принц Мохамед, предаде Асошиейтед прес. По време на разговора принц Мохамед се е извинил, че няма да може да участва в срещата на върха на арабските държави, която ще се проведе на 1 ноември в Алжир, в съответствие с препоръките на лекарите, които го съветват да не пътува", се казва в изявлението. "От своя страна г-н президентът заяви, че разбира ситуацията и съжалява за възпрепятстването на престолонаследника, Негово Височество емир Мохамед бин Салман, като изрази своите пожелания за неговото здраве и благополучие."

Саудитска агенция по печата потвърди, че е имало разговор между Тебун и принца, но не даде информация за съветите на лекарите. Тя съобщи само, че разговорът е бил насочен към "аспектите на двустранните отношения между двете братски страни" и възможното съвместно сътрудничество.

Срещата на върха на Арабската лига в Алжир е първият форум на регионалния орган, откакто пандемията от коронавирус обхвана целия свят, пропомня БТА. Организацията, основана през 1945 г., представлява 22 държави от Близкия изток и Северна Африка.