Саудитският политически дисидент Манеа ал-Ями е бил убит в Ливан, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от опозиционната саудитска група Партия на националното събрание (ПНА) и източници от ливанските сили за сигурност.

В свое съобщение, публикувано в "Туитър", опозиционната група ПНА, която е основана от саудитски граждани в изгнание, каза, че Ями е бил "убит при подозрителни обстоятелства" в събота. Тя настоя за "справедливо, ясно и прозрачно разследване" на убийството и заяви, че смята саудитските власти за отговорни за това, че не са успели да запазят живота на саудитски граждани, които са се установили в чужбина в търсене на повече свобода.

Ливанските сили за вътрешна сигурност казаха, че 42-годишен саудитски гражданин е бил наръган в събота от двамата си братя и става въпрос за семейна свада. Те не публикуваха името на жертвата, но казаха, че вчера са арестували двамата братя и те са направили самопризнания. Източник от ливанските сили за сигурност потвърди пред Ройтерс, че жертвата е именно Манеа ал-Ями.

Саудитският посланик в Ливан Уалид ал-Букари похвали работата на ливанските власти по "разкриването на фактите и изправянето на извършителите пред съда" в свое съобщение в "Туитър".

Ями, който е част от шиитското малцинство на исмаилите в Саудитска Арабия, е живял в Ливан от 2015 г., каза висш член на ПНА. Той се опитвал да си осигури безопасно преминаване в трета страна. Ями е участвал в основаването на ПНА през 2020 година. Групата агитира за създаването на парламент в Саудитска Арабия, както и за въвеждането на конституционни гаранции за разделението на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.