Състоянието на 77-годишния президент на Чехия Милош Земан, който беше хоспитализиран в неделя, е стабилно, съобщи прессекретарят на Централната военна болница в Прага Итка Зинке.

"Състоянието на президента на републиката Милош Земан, който беше хоспитализиран, е стабилизирано", каза Зинке.

Веднага след срещата в неделя сутринта с премиера Андрей Бабиш президентът Земан беше хоспитализиран. Съдейки по кадри на онлайн изданието "Novink", при пристигането си в болницата Земан е бил в безсъзнание. Ръководителят на президентския кабинет обаче Вратислав Минарж по-късно каза пред репортери, че Земан просто е спял.

По-късно онлайн изданието MfD, позовавайки се на свои източници, съобщи, че лекарите са успели да стабилизират състоянието на Земан и лечението му според лекарите може да отнеме около три седмици.

Директорът на болницата Мирослав Заворал заяви вчера, че хоспитализацията на Земан е следствие от усложнения, свързани с известна диагноза, което ще позволи на лекарите да приложат определена терапия. Той заяви, че не му е позволено да разкрие диагнозата без съгласието на Земан, съобщава сръбският "Телеграф".

По-рано Земан беше спешно хоспитализиран на 14 септември и остана в болницата осем дни, а пресслужбата му дълго време не съобщаваше нищо за това. По-късно се появи информация, че лекарите са извършили обстоен медицински преглед на президента: компютърна томография, ултразвук и кръвна картина. Според пресслужбата този преглед не е разкрил никакви заболявания или други проблеми, които биха могли да застрашат живота на президента. По-рано стана известно, че Земан страда от невропатия, във връзка с която се движи в инвалидна количка от пролетта на тази година.

Състоянието на здравето на 77-годишния президент на страната наскоро беше в центъра на вниманието на чешката общественост, тъй като Земан ще играе ключова роля в процеса на междупартийни преговори и формирането на ново правителство след парламентарните избори на 8-9 октомври.