Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин нареди американският самолетоносач "Хари Труман" и придружаващите го военни кораби да останат в Средиземно море, вместо да се придвижват към Близкия изток. Решението беше взето в момент, когато има тревога заради струпването на руски войски до украинската граница, предаде Асошиейтед прес.

Служител от областта на отбраната каза, че промяната в плановете за придвижването на самолетоносача и петте придружаващи го кораба отразява необходимостта от постоянно присъствие в Европа. Това е нужно, за да бъдат успокоени американските съюзници и партньори в региона, заяви източникът, пожелал анонимност.

"Хари Труман" пристигна в Средиземно море на 14 декември и се предвиждаше да продължи към региона на Персийския залив.

Американският президент Джо Байдън пък отговори на въпрос дали ще се срещне с руския лидер Владимир Путин на 10 януари, като каза "ще видим", предаде Ройтерс.

На 10 януари се предвижда представители на САЩ и Русия да проведат преговори за сигурността. Двете страни обявиха това в понеделник. Очаква се в разговорите да бъде обсъдено нарастващото напрежение заради Украйна.

Белият дом не отговори на запитване дали в своя коментар Байдън е имал предвид преговорите по сигурността на по-ниско ниво.

В същото време Държавният департамент заяви, че е твърде рано да се каже дали Иран се е върнал с конструктивен подход в преговорите за спасяване на ядреното споразумение от 2015 г..

САЩ изразиха предпазлива позиция на фона на оптимистичните изявления, направени от Иран и Русия по повод подновените тази седмица преговори във Виена.

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан каза, че е възможно да бъде постигната сделка в близко бъдеще, ако другите страни покажат "добросъвестност", а руският представител Михаил Улянов заяви, че работна група постига "безспорен напредък" в преговорите.

Според говорителя на Държавния департамент Нед Прайс има известен напредък при най-новия кръг преговори, но е твърде рано да се каже дали Иран се е върнал в преговорите, за да надгражда върху вече постигнатото.

"В момента ние правим оценка в хода на тези преговори дали иранците са се върнали с дневен ред от нови въпроси или предварителни решения на вече представеното", каза той.