Президентът на Полша Анджей Дуда и съпругата му Агата Корнхаузер-Дуда ще бъдат приети днес в Белия дом от президента на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания Тръмп. Визитата ще потвърди дългогодишните исторически и културни връзки между двете страни.

Двамата държавни глави ще обсъдят разрастващото се стратегическо партньорство между САЩ и Полша и теми от взаимен интерес като отбраната, сигурността, енергетиката и търговията. Двете държави ще отбележат също 20-годишнината от встъпването на Полша в НАТО и 30-годишнината от падането на комунизма, се казва в съобщение на Белия дом, цитирано от ПАП.

Президентската администрация във Варшава допълни, че Дуда ще бъде във Вашингтон на 12 юни, а на следващия ден ще посети щатите Тексас и Невада, както и Силициевата долина. Полският президент е придружаван от група предприемачи и представители на стартъп компании.

В интервю за Ройтерс преди отпътуването си за САЩ, Анджей Дуда каза, че е поканил Тръмп да участва във възпоменателните прояви на 1 септември - 80-годишнината от нападението на нацистка Германия срещу Полша.

Националистическото правителство на консервативната партия "Право и справедливост" (ПиС), дошло на власт през 2015 г., настоява за по-силно американско военно присъствие в Полша, което да служи като бариера пред потенциална агресия от все по-настъпателно действащата Русия. САЩ вече имат войски в Полша съгласно споразумение от 2016 г. между Варшава и НАТО в отговор на руската анексия на черноморски полуостров Крим от Украйна - източен съсед на Полша.

Какво ще поиска Дуда от Тръмп

САЩ и Полша ще засилят военното си сътрудничество. Това се очаква да обявят днес на срещата си в Белия дом президентите на двете страни, че ще засилят военното си партньорство.

В навечерието на срещата - на 11 юни, вече е имало среща в Пентагона между американски и полски представители от сферата на отбраната. Това е станало, преди, както се изразиха представители на правителството на САЩ, да бъде направено "важно съобщение".

Представители на САЩ заявиха, че това, което ще бъде съобщено като новост във военната сфера, ще бъде в рамките на съществуващите регулации на НАТО.

Самият Дуда каза в интервюто за Ройтерс, че двете страни Полша ще обявят сключване на ново споразумение за укрепване на американското военно присъствие в страната - с повече войски, командни и логистични способности. Това все още не е отделен голям "Форт Тръмп" - идеята за огромна военна база, лансирана от Варшава миналата година. При миналото си посещение зад океана през септември м.г. полският президент предложи да бъде изградена в неговата страна нова голяма военна база, носеща името на президента Доналд Тръмп, и дори обеща 2 млрд. долара финансиране за създаването й.

По източници на интернет портала "Дифенс уан" САЩ ще изпратят в Полша още 1000 военнослужещи, в момента там има 4000 американски военни, предаде ТАСС. Вашингтон веднъж увеличи военното си присъствие на полска земя със споразумението от 2016 г.

Според Дуда досегашното американско военно присъствие в Полша е само "проучвателен период". "Днес говорим за засилване на това присъствие и преминаването към втора фаза, казва той в интервюто. - Става дума за увеличение както количествено, така и качествено." И добавя, че сред обсъжданите идеи е и изграждането на писта за дронове.

Кой ще плаща

По-рано беше съобщено, че остават нерешени разногласията кой точно и за какво ще плаща допълнителното военно присъствие. Полша не желаела да финансира повечето разходи за издръжката на персонала на една нова база. Дуда каза, че преговорите по подялбата на разходите остават отворени.

"За нас е очевидно, че ако нашата сигурност бъде укрепена, то тогава ние абсолютно ще участваме в разходите. Процентите са в процес на обсъждане и все още предмет на спор", каза той въпреки миналогодишните си обещания за двата милиарда.

Какво друго иска "Право и справедливост" от Тръмп

Полша отдавна се стреми да затвърди съюза си с Вашингтон, от една страна като противовес на Русия, и от друга, на фона на споровете с ЕС във връзка с нелибералния си уклон, отбелязва ДПА.

При посещението си в САЩ Дуда ще се опита да приключи и енергийни сделки. Тръмп се опитва да продава повече американски петрол и газ на Европа, да подпомага местните компании и да намали зависимостта на континента от руските доставки.

По време на предстоящата визита в Белия дом ще бъде оповестено политическо споразумение, а техническите преговори ще продължат, каза пред репортери във Варшава вчера помощникът на президента Кшищоф Шчерски, цитиран от Ройтерс.

Говорейки за процесите в Европейския съюз след изборите за Европарламент, Дуда каза, че в ЕС трябва отново да бъдат отворени за дискусия основополагащите договори, за да бъде променен балансът на властта в Брюксел. Тези промени трябва да включват даване на повече пълномощия върху цялостната политика на съвета на националните правителства и на Европейския парламент за сметка на прерогативите по вземане на решения на Европейската комисия, подчерта той.

"Не мога да си представя (как е възможно) да се реформира Европейският съюз, ако не се отворят договорите", каза Дуда.