Въпросът за създаването на американска военна база в Полша с името "Форт Тръмп", която ще подсили отбранителният потенциал на страната, е решен. Това заяви днес полският министър на отбраната Мариуш Блашчак пред националното радио, цитиран от интернет портала wPolityce.pl и БТА.

Запитан за хода на преговорите със САЩ, Блашчак каза:

"Преговорите продължават и засягат формулата. Разсъждаваме заедно как да организираме засилено присъствие на САЩ в Полша, но нямам съмнения, че ще се стигне до укрепване на отбранителния потенциал".

По думите му полско-американската инициатива "Форт Тръмп" ще се осъществи и "двете страни преговарят не за това дали да има засилено американско присъствие в Полша, а как да стане това".

По въпроса за създаването на единна европейска армия Блашчак изтъкна, че мнението на Варшава е категорично - всички инициативи на ЕС трябва да подпомагат съществуващите отбранителни структури в НАТО. Според него Полша иска т.нар. Постоянно структурирано сътрудничество (PESCO) да допълва отбранителния потенциал, съществуващ в рамките на Северноатлантическия съюз.

След днешното заседание на министрите на отбраната и на външните работи от ЕС в Брюксел Мариуш Блашчак не се съгласи, че сътрудничеството на европейските страни в рамките на ПЕСКО полага основата на единна европейска армия, както твърдят германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.

"Смятам, че ПЕСКО е сбор от програми, които дават шанс за подсилване на отбранителния потенциал, чиято основа е Северноатлантическият съюз, или поне такава е интерпретацията на Полша", заключи министърът.