САЩ са в повишена готовност и се подготвят за възможна атака от страна на Иран, насочена срещу израелски или американски обекти в региона в отговор на удара на Израел срещу иранското посолство в Сирия, каза американски официален представител, цитиран от Ройтерс.

"Определено сме в състояние на повишена бдителност", каза служителят в потвърждение на репортаж на Си Ен Ен, в който се съобщава, че през следващата седмица може да има нападение, предава БТА.

В понеделник предполагаеми израелски военни самолети бомбардираха посолството на Иран в Дамаск. При удара беше убит ирански военен командир и атаката стана причина за голяма ескалация във войната на Израел с негови регионални противници.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран заяви, че при удара са загинали седем ирански военни съветници, включително Мохамад Реза Захеди, старши командир в нейните сили Кудс, елитна шпионска и паравоенна формация.

Иран заяви, че си запазва правото "да даде решителен отговор".

В четвъртък президентът на САЩ Джо Байдън обсъди заплахата от Иран в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Нашите екипи са в редовен и непрекъснат контакт оттогава. Съединените щати напълно подкрепят защитата на Израел срещу заплахи от Иран", каза високопоставен представител на администрацията на Байдън.