САЩ ще изпратят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност около 300 милиона долара, включително огромно количество артилерийски снаряди, гаубици, ракети въздух-земя и боеприпаси, в момент, когато началото на пролетната офанзива срещу руските сили наближава, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Пентагона.

В новия пакет са включени ракети "Хидра-70" (Hydra-70), които са неуправляеми ракети за въздушно изстрелване. В допълнение пакетът ще съдържа още неуточнен брой боеприпаси за реактивните системи за залпов огън "ХАЙМАРС", за гаубици, за минохвъргачки и за противотанкови гранатомети. Всички тези оръжия ще бъдат изтеглени от запасите на Пентагона, за да може по-бързо да достигнат до фронта.

Новата пратка идва в момент, когато украински официални представители твърдят, че се готвят за контранастъпление. Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че украинските сили са в "крайната фаза, когато можем да кажем: "Да, всичко е готово". Украинските официални представители заявиха, че натрупват боеприпаси, за да ги складират по протежение на потенциално дългите линии за снабдяване.

През последните месеци САЩ отказват да кажат точно какви количества военни материали ще бъдат изпратени на Украйна, но последният пакет прилича на други предишни доставки, посочва АП. Той включва камиони, ремаркета, резервни части и друга помощ за поддръжка.

Това е тридесет и седмият пакет с помощ от запасите на Пентагона, който ще бъде изпратен в Украйна от началото на войната през 2022 година, припомня БТА. Общата стойност на всички досегашни пакети с американска военна помощ възлиза на около 36 милиарда долара.

Официални представители твърдят, че оръжията и другото оборудване ще помогнат на Украйна да се подготви за преминаване в настъпление след дългия и кръвопролитен зимен застой и тежките сражения в източната част на Украйна, особено около град Бахмут в Донецка област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Русия продължава да съсредоточава усилията си върху настъпателни операции в Източна Украйна, фокусирайки атаките си около Лиман, Бахмут, Авдеевка и Маринка.

Най-малко 21 души са били убити, а 48 - ранени, при руски обстрел в Херсонска област, обяви в канала си в Телеграм украинският президент Володимир Зеленски.

Той публикува снимки на жертвите, като допълни, че цели на въздушните атаки са били железопътна гара, магазин за инструменти, супермаркет и бензиностанция. 

Сред ранените пък има и две деца - на 6 и 17 години.