На пресконференцията си на 23 януари т.г. руски военни показаха нещо, което според тях бе крилатата ракета, оказала се в центъра на дългогодишния спор за контрола на въоръженията между Вашингтон и Москва, съобщи днес американският информационен портал www.thedailybeast.com. Но според секретен брифинг, подготвен от разузнавателни агенции на САЩ, презентацията е била заблуждаваща, тъй като нито ракетата, нито стартовата установка, нито съпътстващата документация не са онова, което Русия твърди, че е, отбелязва сайтът, цитиран от БТА.

Според съвместните заключения на ЦРУ и Националната агенция за геопространствено разузнаване почти нищо от представеното от Русия на пресконференцията има нещо общо с ракетата, към която САЩ проявяват най-голям интерес.

По-рано този месец двете агенции са установили, че ракетата в нарушение на договора е с по-голям контейнер и с пускова установка, различна от показанато на 23 януари, пише уебсайтът, позоваващ се на два правителствени източника, запознати със заключенията.

На пресконференцията руското министерство на отбраната твърдеше, че ракетата, срещу която възразяват САЩ, е просто вариант на съществуващата крилата ракета 9M728 с подобрено насочване. Руските представители настояваха, че модификацията е с 10 км по-малък обсег от старата ракета заради добавената електроника, която е увеличила масата.

В подкрепа на тезата си министерството на отбраната на Русия показа пред репортери документацията на двете ракети. Но представената документация на 9M729 не е на истинската спорна ракета, а и показаната пускова установка не е съвместима с истинската 9M729.

Порталът thedailybeast.com посочва, че от началото на този век Русия разработва 9M729, която в номенклатурата на американската разузнавателна общност е под названието SSC-8. Пет години след като администрацията на президента Барак Обама за пръв път обвини Русия, че нарушава договора от 1987 г., правителството на настоящия президент Доналд Тръмп обяви по-рано този месец, че Вашингтон започва процедура по оттегляне от договора.

Според един от източниците на електронната медиа становищата на ЦРУ и Националната агенция за геопространствено разузнаване за нарушението на Русия с нейните шест пробни изстрелвания на разстояние над 500 км означава, че ракетата може да лети отвъд забранения обсег. Най-продължителният полет от шестте теста е бил 2070 км. САЩ смятат, че SSC-8 е мобилен сухопътен вариант на ракетите с морско базиране "Калибър", чийто обсег е 2000 км с конвенционален заряд и 2350 км с ядрен заряд, казва източник на информационния портал thedailybeast.