Докато западният свят приветства с възторг вчерашното одобряване в Камарата на представителите на американския Конгрес на законопроекта за военна помощ за Украйна, Русия предупреждава, че това само би задълбочило кризите. 

Законопроектът с помощ за Украйна на стойност близо 61 милиарда долара трябва да бъде одобрен и от Сената и да бъде подписан от президента Джо Байдън, след като вчера 311 конгресмени в Камарата на представителите гласуваха "за", а 112 - "против".

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в "Екс", че е благодарен и на двете партии в Камарата на представителите и лично на председателя Майк Джонсън. "Благодаря ти, Америка!", каза Зеленски.

"Демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да загубят, докато Америка помага за защитата им", изтъкна украинският лидер.

Президентът Байдън също приветства одобряването на законопроекта от Камарата на представителите.

"Днес членовете и на двете партии в Камарата на представителите гласуваха в името на интересите на националната ни сигурност и изпратиха ясно послание за силата на американското лидерство на световната сцена. В този критичен момент те действаха заедно, за да откликнат на зова на историята, като одобриха едно спешно законодателство в сферата на националната сигурност, за което аз се борих в продължение на месеци", каза Байдън, цитиран от БТА. 

"Призовавам Сената бързо да изпрати пакета на бюрото ми, за да мога да го подпиша и той да стане закон, за да може бързо да изпратим оръжия и оборудване на Украйна, която да посрещне спешните си нужди на бойното поле", се казва в изявление на американския президент.

"Бе преодоляно голямо препятствие за американската помощ за Украйна. Сърцата на най-важните поддръжници на Украйна бият като едно", написа вчера вечерта германският външен министър Аналена Бербок в социалната мрежа "Екс".

Съединените щати и Европа са заедно на страната на свободата и срещу "войната на терора" на руския президент Владимир Путин, заяви още Бербок.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства вота в Камарата на представителите.

"Украйна използва оръжия, предоставени от съюзниците от НАТО, за да унищожава военните мощности на Русия. Това допринася за сигурността на всички в Европа и Северна Америка", написа Столтенберг в "Екс".

Приветствия отправиха и лидерите на балтийските страни. 

С одобряването на законопроекта от Камарата на представителите бяха преодолени месеци на разногласия между републиканците и демократите в долната камара на Конгреса.

Мнозина републиканци гласуваха против помощния пакет, но не успяха да предотвратят одобряването му, отбелязва ДПА.

В рамките на същия пакет, който е с обща стойност от 95 милиарда долара, бяха одобрени и 26 милиарда долара помощ за Израел и около 8 милиарда долара помощ за Тайван и Индийско-тихоокеанския регион.

В рамките на пакета беше включен и текст, който предвижда забрана на китайското приложение "ТикТок" в САЩ, ако "БайтДенс", компанията собственик на "ТикТок", не се раздели с активите си в САЩ. В рамките на одобрения от Камарата на представителите помощен пакет се предвижда също така конфискуване на замразени руски активи.

В същото време очаквано Русия разкритикува одобряването на законопроекта от долната камара на Конгреса, като заяви, че новата помощ ще обогати САЩ и ще съсипе Украйна, отбелязва ДПА.

"Решението да бъде предоставена помощ на Украйна беше очаквано и прогнозирано. То още повече ще обогати Съединените американски щати и още повече ще съсипе Украйна, ще доведе до смъртта на още украинци", каза вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви днес, че одобреният законопроект за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван "ще задълбочи кризите по целия свят", предаде Ройтерс.

"Военната подкрепа за режима в Киев е пряко финансово подпомагане на терористична дейност", заяви Захарова в комуникационното приложение "Телеграм". "Помощта за Тайван е намеса във вътрешните работи на Китай. Помощта за Израел е пряк път към безпрецедентно покачване на напрежението в региона", написа още говорителката на руското външно министерство, цитирана от Ройтерс.

Москва неведнъж е обвинявала Киев, че иска да се сражава със западна помощ, докато не останат украинци, отбелязва ДПА, като споменава, че според Русия западната военна помощ удължава войната в Украйна.