Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд призова Китай да повлияе на Русия, за да разреши ситуацията около Украйна чрез дипломация.

"Призоваваме Пекин да използва влиянието си спрямо Москва, за да подтикне Путин към активна дипломация, защото ако има конфликт в Украйна, това няма да е добре и за Китай", каза Нюланд. "Ще има значителни последици върху глобалната икономика. Ще има значителни последици в енергийната сфера", добави тя.

Съединените щати се надяват Русия да разгледа предложенията на Вашингтон и да се върне на масата за преговори.

Обяснявайки, че Вашингтон води "много тесни и ясни преговори" с Берлин, Нюланд каза, че в случай на руска атака срещу Украйна, проектът за газопровод "Северен поток 2" ще бъде "по един или друг начин" спрян.

Тя посочи, че САЩ са единни със съюзниците, че ако Москва ескалира напрежението, ще има "бърз и твърд" отговор. По думите й американската страна е подготвила 18 сценария за действие в случай на "инвазия" на Руската федерация в Украйна.

По-рано от руското външно министерство съобщиха, че Сергей Лавров ще посети Пекин на 3 февруари за да подготви с китайския си колега среща на върха между Русия и Китай. Путин пристига в Пекин на 4 февруари за церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри на фона на политически бойкот от Съединените щати, Великобритания, Австралия и Канада заради състоянието на човешките права в Китай. В този ден руският президент ще проведе и срещата с китайския си колега Си Цзинпин.

Миналият месец двамата проведоха видеконферентен разговор. Отношенията между Русия и Китай са достигнали безпрецедентно високо равнище благодарение на последователното прилагане на Договора за добросъседство, дружба и сътрудничество, който е продължен с още пет години, отбеляза тогава Владимир Путин. Според него двете страни са изградили нов модел на сътрудничество, основан на ненамеса във вътрешните работи и взаимно зачитане на интересите. По думите на Путин Си Цзинпин е подкрепил предложенията на Москва за правни гаранции от САЩ и НАТО за сигурността на Русия.