САЩ призоваха гражданите си "колкото се може по-бързо" да напуснат Хаити, след ескалация на насилието през последните дни, при която въоръжени лица освободиха хиляди души, задържани в най-големия затвор на страната, съобщи Ройтерс.

САЩ, където живеят над милион хаитяни, съобщи, че днес посолството му в Порт о Пренс ще предлага ограничени услуги, докато Канада съобщи, че временно ще закрие своето, информира БТА.

Правителството на Хаити снощи обяви извънредно положение, след като насилието в столицата доведе до прекъсване на комуникациите и до масово бягство от затворите, докато лидерът на голям съюз от банди се закани да свали премиера Ариел Анри.

Извънредното положение е въведено за срок от 72 часа, с възможност за удължаване.

След нападението срещу националния затвор на Хаити, намиращ се в столицата, при което избягаха неизвестен брой затворници, в събота полицейският профсъюз отправи призив за спешна подкрепа, отбелязва АП. Извършваното от банди насилие в карибската страна отбеляза нов възход, след като временният президент Ариел Анри посети Кения, в опит да договори международна полицейска операция. Споразумението беше подписано в петък, като се очаква кенийското правителство да изпрати 1000 полицаи в Хаити, за да помогне за прекратяването на насилието.

В отсъствието на президента бандите парализираха обществения живот в части от хаитянската столица. Според правителството са било убити няколко полицаи.

ООН изчисли, че между миналия четвъртък и събота близо 15 хил. души са били принудени да бягат от насилието, включително обитатели на временни лагери за вътрешно разселени лица, разположени в училища, болници и площади в столицата.

ООН изчисли, че по-рано тази година над 300 хил. души са избягали от домовете си заради изострянето на конфликта между престъпните банди, чиито жертви миналата година станаха 5000 души.