Бандите в Хаити управляват училища, клиники и фондации на фона на все по-отсъстващото от обществения живот правителство, въпреки че престъпният им рекет помага на лидерите на бандите да трупат средства и да си позволяват луксозни къщи с плувни басейни в най-бедната страна в полукълбото, предават Ройтерс и БТА.

Това е един от изводите на публикуван обширен доклад на ООН.

"Бандите стават все по-силни, по-богати, по-добре въоръжени и по- автономни", се казва в доклад от 156 страници на експерти на ООН. В него се посочва, че доходоносният трафик на оръжия се осъществява основно от САЩ и по този начин гангстерите се снабдяват със смъртоносен арсенал.

Експертите критикуват "неефективното" оръжейно ембарго на ООН и отбелязват, че малко държави отговарят на исканията за проследяване на иззети огнестрелни оръжия.

Гангстерските групировки са се консолидирали, като са се обединили в столицата около мощните групировки G9 и G-Pep, докато боевете се разрастват в ключови северните земеделски райони.

В доклада се заключава, че бандите често използват изнасилвания, за да тероризират и изнудват жертвите, искат пари и контролират доставките на храна. Те са обвинявани и за извършването на безразборни убийства и и стотици отвличания, като искат откупи на стойност до 500 000 долара за чужденци и видни личности.

Недостатъчно финансираната национална полиция на Хаити страда от липсата на персонал, а и тези, които работят там, са зле оборудвани и обучени.

От април насам движението за самозащита, известно като Бва Кале, Кале е екзекутирало стотици заподозрени членове на банди, а в доклада на ООН също така се посочва, че и това движение извършва престъпления и започва да се превръща в поредната банда.