САЩ завършиха евакуацията на силите си от Афганистан, заяви генералът от морската пехота Франк Маккензи, командир на Централното командване на силите на САЩ, предаде Ройтерс.

От 14 август до днес повече от 122 000 души бяха евакуирани по въздух от Кабул, сред тях около 6000 американци.

Евакуацията приключи на30 август, с един ден по-рано от обявената от президента Джо Байдън дата - 31 август.

Съединените щати и съюзните им западни страни положиха сериозни усилия, за да евакуират своите граждани и афганистанци, за които съществува опасност от репресии от страна на талибаните, отбелязва Ройтерс.

Евакуацията стана още по-трудна след самоубийствения атентат при входовете на летището в Кабул в четвъртък, при който загинаха 13 американски военнослужещи и афганистанци, чакащи да им бъде предоставен достъп до летището.

Американският посланик в Афганистан е евакуиран с последния полет с транспортен самолет С-17 от Афганистан, изтъкна Маккензи.

Край на 20-годишната война

С края на евакуацията се слага край на 20-годишното американско военно присъствие в централноазиатската страна, което започна с инвазията на Афганистан, предприета след терористичните нападения от 11 септември 2001 г.

Пентагонът съобщи, че част от американците, които са искали да напуснат Афганистан, не са успели да стигнат до летището в Кабул, за да се качат на американските самолети преди края на евакуацията на силите на САЩ.

Смятаме, че успяхме да евакуираме повечето американци, които искаха да напуснат Афганистан, но си даваме сметка, че някои не можаха да бъдат евакуирани, каза още генерал Маккензи.

Предполага се, че в Афганистан все още има между сто и двеста американци.

Талибаните: Правим история

"Сътворихме история", заяви талибански представител, цитиран от Франс прес.

"Отново сътворихме история. Двадесетте години окупация на Афганистан от САЩ и НАТО свършиха тази нощ. Много съм радостен, че след 20 години на джихад, саможертви и трудности можем да се насладим на тези исторически моменти", заяви в Туитър Анас Хакани, представител на талибанското движение.

Ще работят ли САЩ с талибаните

САЩ занапред ще поддържат дипломатическите си отношения с Афганистан от катарската столица Доха, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, предаде Франс прес.

Решението е продиктувано от проблемите с гарантирането на сигурността в Афганистан.

САЩ ще работят с талибаните, ако те спазят задълженията, които са поели, каза държавният секретар.

"Всяко наше действие ще се определя не от това какво казва талибанското правителство, а от това какво прави, за да изпълни задълженията си", подчерта Антъни Блинкън и заяви, че новите господари на Афганистан ще трябва да заслужат легитимността си и подкрепата на международната общност.

Съединените щати ще продължат да полагат усилия да помагат на американските граждани, които искат да напуснат Афганистан, и след изтеглянето на силите на САЩ от централноазиатската страна, изтъкна Блинкън.

Какво се казва в световна резолюция

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която  призовава талибаните да гарантират, че който желае да напусне Афганистан, ще може да направи това при безопасни условия, предаде Франс прес.

Тринадесет от 15-те страни, членуващи в Съвета за сигурност, гласуваха в подкрепа на текста, редактиран от САЩ, Франция и Великобритания, а Китай и Русия се въздържаха.

В резолюцията Съветът изтъква очакванията си, че талибаните ще спазят всички свои задължения и след края на изтеглянето на американските сили.

В резолюцията Съветът изтъква очакванията си, че талибаните ще спазят всички свои задължения и ще гарантират, че афганистанци и чуждестранни граждани ще могат да напускат Афганистан и след края на изтеглянето на американските сили.

Съветът за сигурност призовава в резолюцията за спазването на човешките права в Афганистан, като обръща специално внимание на правата на жените, на децата и на представителите на малцинствените групи.

В текста на документа се съдържат призиви за намирането на политическо решение на ситуацията в Афганистан, при което да бъдат взети предвид интересите на всички афганистанци.

Резолюцията съдържа и призив да не се позволява територията на Афганистан да бъде използвана като база за атаки срещу други държави.

Какви са възраженията на Русия и Китай

Русия смята, че резолюцията не взема предвид опасенията от "изтичане на мозъци" от Афганистан.

Китай заяви, че сегашната ситуация в Афганистан е директна последица от прибързаното и зле организирано изтегляне на силите на западните страни, отбелязва Франс прес.

Защо не бе създадена зона за сигурност

В текста на резолюцията на ООН не се споменава нищо за "зоната на сигурност", чието създаване бе предложено от френския президент Еманюел Макрон.

В понеделник Макрон обяви, че Париж и Лондон ще лансират в ООН идеята за създаване на "зона на сигурност" в Кабул, която да направи възможно продължаването на хуманитарните операции и след края на американското изтегляне, припомня Франс прес.