Камарата на представителите на Конгреса на САЩ единодушно прие законопроект, който ще нареди на държавния секретар да работи за премахването на етикета "развиваща се страна" на Китайската народна република в международните организации, пише The Hill.

Мярката, озаглавена "Законът КНР не е развиваща се страна", бе приета от Камарата на представителите с 415-0 гласа.

Законодателството ще нареди на държавния секретар да "работи" за промяна на статута на Китайската народна република от развиваща се страна в страна с по-висок среден доход, страна с висок доход или развита страна за международните организации, които включват както САЩ, така и Китай, и ще предложи механизъм за това.

Освен това той ще нареди на висшия дипломат да работи, "за да гарантира, че Китайската народна република не получава преференциално третиране или помощ в рамките на организациите в резултат на това, че има статут на развиваща се страна".

"Китайската народна република е втората по големина икономика в света, като на нея се падат 18,6% от световната икономика", заяви в понеделник от трибуната на Камарата на представителите републиканката Йънг Ким, вносителка на мярката.

"Размерът на икономиката им отстъпва само на тази на Съединените щати. Съединените щати се третират като развита държава, така трябва да бъде и с КНР", каза Ким. "И също така се третира като страна с високи доходи в договорите и международните организации, така че Китай също трябва да се третира като развита страна."

"КНР обаче е класифицирана като развиваща се страна и използва този статут, за да играе със системата и да вреди на страни, които наистина се нуждаят от помощ", добави тя.

Въпреки че е втората по големина икономика в света - само след САЩ - Китай се счита за развиваща се страна от някои международни организации, включително ООН.

Това определение, според законодателите, може да позволи на някои държави да получат специални привилегии или гъвкавост в определени договори или организации.

Миналия месец двама законодатели представиха законопроект, който би предотвратил предоставянето на Китай на статут на "развиваща се страна" в бъдещи договори и международни организации и би наредил на държавния секретар да работи за промяна на обозначението му в договори или организации, където съществува механизъм за извършване на такава промяна.

Приетият в понеделник закон е най-новата мярка, насочена към потискане на Китай. Миналия месец Камарата на представителите единодушно одобри резолюция, осъждаща използването от Китайската комунистическа партия на шпионски балон над континенталната част на САЩ.

През януари Камарата гласува с огромно мнозинство за създаването на двупартийна специална комисия, която да се занимава с конкуренцията на САЩ с Китай.

Законът "КНР не е развиваща се страна" ще утвърди политиката на САЩ като противопоставяща се на "определянето или третирането на Китайската народна република като развиваща се страна" във всеки договор, международно споразумение или международна организация, в която САЩ участват.