Съединените щати предупредиха управляващата в Буркина Фасо хунта за рисковете от съюз с Русия, чиято паравоенна група Вагнер изрази силна подкрепа за извършителите на последния преврат в страната, съобщи АФП, цитирана от БТА.

"Страните, в които беше разположена групата (Вагнер), се оказват отслабени и по-слабо защитени, видяхме това в няколко случая само в Африка", заяви говорител на Държавния департамент на САЩ пред медиите.

"Осъждаме всеки опит за влошаване на настоящата ситуация в Буркина Фасо и силно насърчаваме новото преходно правителство да се придържа към договорения график за връщане към демократично избрано гражданско правителство", добави той.

В петък вечерта предишният лидер на управляващата в Буркина Фасо хунта, подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, който на свой ред дойде на власт с преврат през януари, беше свален от 34-годишния капитан Ибрахим Траоре.

Няколко десетки демонстранти в столицата Уагадугу скандираха вчера лозунги в подкрепа на Русия и критични към Франция, която губи влияние в Западна Африка.

Близкият до Кремъл бизнесмен Евгений Пригожин, основател на групата Вагнер, обяви в публикация в социалните мрежи подкрепа за капитан Ибрахим Траоре и хората му. Те "направиха необходимото за доброто на своя народ", подчерта той.

Междувременно посредникът Махамаду Исуфу, изпратен в Буркина Фасо от Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS), заяви снощи, че е доволен от срещата с новия военен лидер на страната Ибрахим Траоре, съобщи Ройтерс.

Исуфу добави, че Общността ще продължи да следи прехода на Буркина Фасо към конституционно управление, след като тази година в Уагадугу беше извършен втори военен преврат.

По-рано новите военни лидери на страната съобщиха, че ще се срещнат с представители на ECOWAS, за да обсъдят плановете за демократичен преход. Организацията неведнъж е призовавала военните, които дойдоха на власт в петък, да спазят договорения от предшествениците им график за връщане на Буркина Фасо към конституционно управление до юли 2024 г., припомня Ройтерс.