Няколко големи улици в Уагадугу, столицата на Буркина Фасо, бяха блокирани от военни, след като в града се чуха нови изстрели, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

До новото повишаване на напрежението се стигна в деня след военния преврат, свалил от власт ръководителя на хунтата, подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, който също завзе властта с преврат в началото на януари. След продължила цял ден стрелба в Уагадугу група военни обяви по телевизията в Буркина Фасо, че Дамиба е свален и заместен начело на хунтата от 34-годишния капитан Ибрахим Траоре.

Няколко свидетели съобщиха, че са чули днес серия от изстрели в околностите на монумента на Обединените нации, в центъра на града. След това военните, също като вчера, са заели позиции, за да блокират водещите улици на столицата и особено квартал "Уага 2000", където се намира президентството.

По обяд над центъра на Уагадугу летяха хеликоптери.

Търговците, отворили магазините си днес сутринта, ги затвориха отново и побързаха да напуснат центъра на града.

Председателят на Комисията на Африканския съюз (АС) Муса Факи Махамат от Чад осъди днес "антиконституционната смяна на правителството" в Буркина Фасо.

"Председателят призовава военните да се откажат незабавно и изцяло от всякакво насилие или заплахи срещу цивилното население, срещу гражданските свободи, срещу правата на човека", заяви АС в кратко комюнике, цитирано от АФП.

Муса Факи Махамат прикани също "строго да бъдат спазвани сроковете за избори с оглед конституционният ред да бъде възстановен най-късно на 1 юли 2024 г.".

Европейският съюз осъжда новия преврат в Буркина Фасо и призовава да бъдат спазвани ангажиментите за връщане на конституционния ред, заяви днес главата на европейската дипломация Жозеп Борел.

Пучът "застрашава усилията, полагани от месеци, по-специално от ИОЗАД, с цел да се маркират рамките на прехода", посочи Борел в комюнике.