САЩ изразиха днес дълбока загриженост от "доказателства", които показват, че Русия е планирала "сериозни агресивни действия срещу Украйна" и обещаха да я накарат да плати "висока цена", ако пристъпи към действие, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън добави, че руските планове включват усилия за дестабилизиране на Украйна отвътре, както и широкомащабни военни операции.

"Казахме ясно на Кремъл, че ще отвърнем на удара, включително чрез поредица от икономически мерки с голямо въздействие, които сме се въздържали да използваме в миналото", предупреди ръководителят на американската дипломация след срещата на НАТО в латвийската столица Рига.

"През последните седмици Русия засили планирането на потенциални военни действия в Украйна, включително разполагане на десетки хиляди допълнителни бойни сили близо до украинската граница%, каза Блинкън пред журналисти след срещата на външните министри на държавите от НАТО.

"Не знаем дали президентът (Владимир) Путин е взел решението за нахлуване. Това, което знаем, е, че той разполага силите, с които да го направи в кратък срок", ако реши, каза Блинкън.

Държавният секретар на САЩ даде най-ясната досега оценка за това, което руският президент Путин може би възнамерява да направи, и с това подготви почвата за утрешната си напрегната среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Блинкън добави, че в НАТО има "огромна солидарност" по отношение на готовността да се предприемат силни мерки, ако Русия нахлуе в Украйна.