Американският държавен секретар Антъни Блинкън предложи САЩ да помогнат на Армения за провеждането на дискусии за мир с Азербайджан, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Държавния департамент.

Блинкън е разговарял по телефона с арменския премиер Никол Пашинян, след като преди около две седмици избухна престрелката между азербайджански войски и етнически арменци в Нагорни Карабах, при която загинаха най-малко петима души.

Блинкън е "потвърдил подкрепата на САЩ за преки разговори и дипломатически усилия за траен и устойчив мир в Южен Кавказ, подчертавайки, че няма военно решение", се казва в изявлението на Държавния департамент.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и Пашинян се срещнаха няколко пъти в опит да разрешат конфликта, но периодичните прояви на насилие пречат на мирния процес, отбелязва Ройтерс.

Нагорни Карабах е бил в центъра на две войни между Армения и Азербайджан през изминалите повече от 30 години, откакто двете бивши съветски републики получиха независимост.

Русия и Армения официално са съюзници по силата на договор в сферата на отбраната, но Москва също така се стреми да поддържа добри отношения и с Азербайджан.

Регионът Нагорни Карабах е международно признат за част от Азербайджан, но населението му се състои предимно от етнически арменци. През декември миналата година азербайджанци, представящи се за екоактивисти, започнаха блокада на Лачинския коридор - единственият път, който свързва Армения с Нагорни Карабах.

Армения твърди, че блокадата е довела до недостиг в доставките на храни и лекарства, както и че протестиращите са подкрепяни от азербайджанското правителство агитатори. Азербайджан отрича тези твърдения с аргумента, че протестиращите провеждат кампания срещу нелегалния арменски миннодобив.