САЩ, които вече са разположили повече от 30 000 войници в Германия, ще засилят военното си присъствие там, въпреки критиките отправяни от Доналд Тръмп към Берлин, съобщи днес американският посланик в страната, цитиран от Франс прес и БТА.

В Германия ще бъдат изпратени допълнително близо 1500 войници до 2020 г., се казва в комюнике на посланик Ричард Гренел. Това бъдещо разполагане ще допринесе за "засилване на сигурността на НАТО и на Европа", се уточнява в комюникето на Гренел.

Това съобщение бе направено въпреки многобройните критики, отправени към страните членки на НАТО от Доналд Тръмп след избирането му за президент на САЩ. Тръмп отправи по-специално критики към Германия. Президентът разкритикува Германия и други членове на алианса, че не отделят достатъчно средства и разчитат на САЩ за гарантиране на сигурността си.

Двайсет и деветте страни членки на пакта се ангажираха през 2014 г. да постигнат целта за 2 процента от БВП, отделяни за отбранителни разходи до 2024 г. Но петнайсетина страни, сред които Германия, Канада, Италия, Испания и Белгия все още са твърде далеч от тази цел, с по-малко от 1,4 процента от техния БВП, отделян за отбрана през 2018 г. и някои се оказват неспособни да спазят обещанието си до 2024 г., оправдавайки се с бюджетните си ограничения. Това дразни американския лидер.

Тръмп разкритикува Германия и заради това, че харчи милиарди, за да купува газ и петрол от Русия, вместо да допринася за отбранителните разходи. Германия предвижда да изразходва 1.5 процента от своя БВП за разходи за отбраната през 2025 г.