Израелските въоръжени сили приветстват разполагането на американска ядрена подводница в региона. Този ход, за който бе съобщено вчера, е възприеман като опит на Вашингтон да предотврати разпространението на войната в ивицата Газа на други фронтове, предаде агенция Ройтерс. В същото време Франция ще изпрати на ливанската армия десетки бронирани машини, за да могат военните да изпълняват ефективно патрулните си мисии. 

"Винаги е добра новина да видим, че американците придвижват насам още средства", заяви пред журналисти говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) подполковник Ричард Хехт. "Виждаме това като възпиращ, стабилизиращ аспект в региона", добави той.

Американска ядрена подводница от клас "Охайо" (Ohio-class) е пристигнала в региона вчера, съобщи в профила си в социалната мрежа "Екс" Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за Близкия Изток. То не предостави повече информация коя е подводницата, какво е нейното точно местоположение и какви оръжия има на борда ѝ.

Клас "Охайо" представляват вид американски ядрени подводници, които са дълги 170 метра и може да бъдат въоръжени и с десетки конвенционални крилати ракети "Томахоук" (Tomahawk), отбелязват ДПА и БТА.

Непосредствено след терористичното нападение, което бойци на палестинското движение "Хамас" извършиха в Израел на 7 октомври, Съединените щати изпратиха в източната част на Средиземно море военни кораби, включително два самолетоносача. Някои наблюдатели видяха в предприетите мерки възпиращ фактор, за да не бъде позволено на други държави или групировки да се включат във войната между Израел и "Хамас".

В същото време френският министър на отбраната Себастиен Лекорньо обяви в интервю за ливанския вестник L'Orient Le Jour, че е жизненоважно да се укрепи ливанската национална армия, за да може тя да координира действията си с мироопазващите сили на ООН, тъй като напрежението между Израел и подкрепяното от Иран движение "Хизбула" в Южен Ливан нараства.

"Ще продължим партньорството си с военно оборудване, най-вече бронирано, за транспортиране на войници, което е от ключове значение за поддържане на патрулите", каза той и добави, че скоро няколко десетки бронирани машини ще бъдат доставени на ливанската армия.

"Подкрепата ни за ливанската армия е дългосрочна независимо от настоящите трудности", уточни Лекорньо.

Париж ще предостави и лекарства и ще създаде в бъдеще съвместна програма за купуване на медицински консумативи на разумни цени за ливанската армия, каза той, цитиран от БТА. 

Министърът на отбраната на Франция Себастиан Лекорньо

Снимка: БТА/AП

Франция се опитва да използва дългогодишните си отношения с Ливан, за да намали напрежението между Израел и "Хизбула", но при все това конфликтът между тях се разраства.

Около 700 френски войници са част от Мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан (ЮНИФИЛ), създадени през 1978 г. след насилието по израелско-ливанската граница.

"Хизбула", шиитска мюсюлманска въоръжена групировка, смятана от САЩ и други страни за терористична организация, има огромно влияние и власт на територията на Ливан, чиято икономика е в криза, а държавата едва функционира.

Лидерите на Ливан са обезпокоени, че сблъсъците между "Хизбула" и Израел може да прераснат в голям конфликт, отбелязва Ройтерс.

Ливанско-израелската граница е място на редовни сблъсъци между израелските сили и „Хизбула“

Снимка: БТА/AП