"Хамас" ще освободи още няколко чуждестранни заложници през идните дни, заяви Абу Убайда, говорител на Бригадите "Изедин ал Касам" (военното крило на палестинската групировка) във видеообръщение, разпространено в "Телеграм", предаде Ройтерс.

Говорителят не оповести подробности за броя на заложниците, нито за тяхната националност.

Министърът на външните работи на Тайланд започна по-рано спешно посещение в Катар и Египет за разговори относно съдбата на 22-ата тайландци, които са сред заложниците на "Хамас". По последни данни на Израел 138 от общо 240 заложници имат чужди паспорти.

Абу Убайда посочи още, че Бригадите "Изедин ал Касам" воюват с израелската армия на три фронта и че техни бойци са "убили и ранили няколко израелски военнослужещи" и са унищожили 22 военни превозни средства. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди думите на Абу Убайда чрез независим източник.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че нямат подобна информация. Израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби обяви в телевизионен брифинг, че "не се очертава споразумение" за освобождаването на пленниците в Газа, докато Израел продължава сухопътната си инвазия в анклава.

Говорителят на Бригадите "Изедин ал Касам" отрече и освободената от Израел военнослужеща Ори Мегидиш да е била държана в плен от "Хамас". По думите му други групировки и бойци също държат заложници в ивицата Газа.

Потвърдиха спасяването на редник Мегидиш

Израелските отбранителни сили (IDF) потвърдиха, че пленената от "Хамас" израелска военнослужеща е освободена в ивицата Газа по време на сухопътна операция на израелската армия. Това е станало съвместно с израелската агенция за сигурност (ISA). Операцията е първото успешно освобождаване на заложник от атаката на "Хамас" на 7 октомври.

Говорителят на IDF подполковник Джонатан Конрикус съобщи, че "въз основа на разузнавателна информация" израелските специални сили са отишли в северната част на Газа, знаейки къде се намира редник Ори Мегидиш и са я спасили.

"Това наистина беше специална операция, чиято цел беше да я измъкнем", каза Конрикус пред CNN.

Мегидиш също е споделила информация за пленничеството си с офицери от израелското разузнаване, която "може да се използва за в бъдеще", добави Конрикус.

"Определено сме поели ангажимент да приберем всички наши 238 заложници, държани в момента от Хамас в Газа, всички, за да ги върнем у дома", каза той, но се спря на кратко дали има планирани други подобни операции въз основа на разузнавателна информация за останалите заложници местонахождение.

Израел заема отбранителна позиция на ливанския фронт

Нападенията срещу Израел от хусите в Йемен не могат да бъдат толерирани, каза още днес израелският съветник по националната сигурност Цахи Ханегби,  но отказа да даде информация какъв може да е отговора на Израел в тази ситуация.

Той заяви, че египетските болници трябва да служат като алтернатива за лечение на пострадали в Газа, тъй като в болниците в анклава има прекъсвания на електрозахранването, но уточни, че Израел разбира безпокойството на Египет относно притока на палестински бежанци.

Ханегби заяви, че израелските военни са се съсредоточили върху борбата с бойците на "Хамас" в северната част на Газа, но на по-късен етап ще се прехвърлят към южната част на ивицата.

В същото време Израел заема отбранителна позиция на ливанския фронт, за да избегне прекомерното натоварване на силите си, тъй като се съсредоточава върху войната срещу "Хамас" в Газа, заяви Ханегби и добави, че "ден след Хамас" Израел ще приложи на практика "научените уроци" срещу ливанските бойци на "Хизбула", но не даде повече подробности.

Гутериш предупреди, че има риск от "опасна ескалация"

Междувременно генералният секретар на ООН заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от "интензификацията на конфликта" между Израел и "Хамас" в Газа и предупреди, че има риск от "опасна ескалация отвъд Газа".

"Дълбоко съм обезпокоен от интензификацията на конфликта между Израел и "Хамас" и други палестински военни групировки в Газа. В това се включват разширяването на сухопътните операции от страна на Израелските сили за самоотбрана заедно с интензивни въздушни удари, както и продължаващият ракетен обстрел от страна на Газа към Израел", се казва в изявление на Антониу Гутериш.

Върховният комисар на ООН за бежанците, на свой ред, призова Съвета за сигурност "да преодолее" разногласията си, за "да изиска" спиране на огъня в Газа и така да сложи край на "смъртоносната спирала" на войната между Израел и "Хамас".

"Хуманитарно спиране на огъня... би могло поне да спре смъртоносния цикъл и аз се надявам, че вие ще преодолеете разделенията и ще упражните властта си, за да го изискате - светът очаква да направите това", обърна се Филипо Гранди към 15-членния Съвет за сигурност на ООН, който от три седмици не успява да приеме резолюция срещу конфликта.