Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън днес заяви, че САЩ са поканили руския президент Владимир Путин във Вашингтон напролет, предадоха световните агенции.

Тръмп и Путин ще се срещнат за кратко и в Париж на 11 ноември, по време на честванията на стогодишнината от края на Първата световна война, добави Болтън на пресконференция в грузинската столица Тбилиси. Той отбеляза, че парижката им среща ще бъде кратка.

По време на срещата си с Джон Болтън в Москва руският президент Владимир Путин е предложил нова среща между него и Тръмп, като е посочил датата 11 ноември.

"Добре би било да продължим диалога си с американския президент на събитие от международно значение като това в Париж на 11 ноември. Разбира се, ако американската страна е заинтересована от такъв контакт." Това каза Путин при срещата си с Болтън.

Още не е ясно дали Путин ще приеме поканата да посети Белия дом. Отговаряйки на журналистически въпрос готова ли е Москва да обсъжда възможността за посещение на Путин в САЩ, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори: "Безусловно, да". Но добави, че засега не са приемани никакви решения по този въпрос. Двамата президенти са се срещали няколко пъти в кулоарите на международни форуми, но са имали само една двустранна среща на високо равнище на 16 юли в Хелзинки.

Доналд тръмп и Владимир Путин по време на срещата им в Хелзинки

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Тръмп често пъти е казвал, че е в интерес на САЩ да установят солидни работни отношения с Путин. След срещата във финландската столица Путин заяви, че е готов да замине за САЩ и на свой ред покани Тръмп да посети Москва. След изненадващата покана от Путин от Белия дом заявиха, че американският президент Доналд Тръмп е "отворен" за посещение в Москва.

След Хелзинки Тръмп обаче беше обвинен от опонентите си и дори от някои членове на собствената му Републиканска партия, че не е успял да заеме твърда позиция срещу руския лидер.

Темата за посещение на Путин в САЩ е заредена с високо напрежение, защото американските разузнавателни агенции твърдят, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г., за да помогне на Тръмп да спечели. Русия отрича всякаква намеса. И Тръмп беше обвинен в това, че повече е повярвал на Путин, отколкото на докладите на своите разузнавателни служби.

Днес, в деня, в който се разбра за поканата, НАТО започна в Норвегия най-големите си военни маневри след края на Студената война. Преди няколко дни пък президентът Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от сключения през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, който според него се нарушава от Русия. Путин отрича това и обвинява САЩ, че те нарушават договора.

По-рано днес Тръмп каза, че очаква втората среща с Путин, "така че можем веднага да започнем да прилагаме вече дискутираните теми, като как да спрем тероризма, сигурността на Израел, разпространението на ядрените оръжия, кибер атаките, търговията, мира в Близкия изток, Северна Корея и други".

Владимир Путин и Джон Болтън в Москва

Снимка: АР/БТА

На пресконференцията в Тбилиси Болтън днес изтъкна, че Вашингтон е предприел всички необходими санкции срещу Русия заради войната й срещу Грузия през 2008 г. Войната доведе до признаването от Русия на два отцепили се от Тбилиси грузински региона - Южна Осетия и Абхазия, за независими държави.

Президентският съветник каза още, че в момента Вашингтон обмисля дали да наложи допълнителни санкции на Русия заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.