Американското правителство отпусна 250 милиона долара военна помощ на Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на американски сенатори.

Средствата бяха отпуснати, след като конгресмени и от двете партии изразиха недоволство, че Белият дом задържа средствата, чието отпускане бе одобрено от Конгреса. Сенатори републиканци и демократи казаха, че снощи Белият дом е отпуснал средствата.

Разногласието за военната помощ за Украйна бе един от скорошните спорове, водени между Тръмп и конгресмените заради опити на правителството да не се съобразява с решения на Конгреса за отпускане на средства за определени инициативи.

Парите, отпуснати на Киев, ще бъдат използвани за борба с подкрепяните от Москва проруски сепаратисти в Източна Украйна. Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г.

След идването на власт на Тръмп Белият дом се опита на няколко пъти да преустанови отпускането на военна помощ за Украйна, но Конгресът се противопостави на тези планове.

Междувременно кабинетът на президента на Украйна Владимир Зеленски поиска от съда да отнеме лицензите на телевизионния канал "NewSone" възможно най-скоро, предаде РИА Новости, като се позовава на украински медии.

По-рано Националният съвет на Украйна за телевизията в страната реши да се обърне към съда с искане за отмяна на лиценза на "NewsOne". Ръководителят на Комисията по свободата на словото във Върховната рада Нестор Шуфрич определи ситуацията като политически мотивирана.

Според информацията, службата на Зеленски вече е разговаряла с ръководството на Окръжния съд, както и с Шести административен апелативен съд, "който трябва да одобри решението на първа инстанция".

"И на двата съда беше дадена задача да разгледат жалбата на Националния съвет възможно най-бързо и да лишат телевизията от лицензите им", твърди украински юрист.

Генералната прокуратура в Украйна започна по-рано дело срещу телевизията "NewsOne" по обвинения в излъчване на "реч на омразата", както и за "държавна измяна" в полза на Русия.