Четиридесет европейски депутати призоваха украинския президент Володимир Зеленски да не екстрадира в Русия задържан в Киев бунтовник, за да може той да бъде разпитан в рамките на разследването на сваления над Украйна малайзийски пътнически самолет от полет МН17, предаде Франс прес.

Украинецът Володимир Цемах е бивш командир в противовъздушната отбрана на бунтовниците сепаратисти. Той бе задържан през юни от украинските тайни служби.

Според руски и украински медии задържането на Цемах блокира договаряна от седмици размяна на пленници между Москва и Киев, защото Русия настоява той да й бъде предаден.

"Цемах е ключов заподозрян" в разследването на полет МН17, пишат 40-те евродепутати в писмо, публикувано в сайта й от холандката от унгарски произход Кати Пири, която е организатор на инициативата.

"Поради това поставянето му на разположение и показанията му през международния разследващ екип са от първостепенно значение", настояват европейските депутати.

Самата Пири написа в сайта си, че е странно Русия да иска екстрадицията на украински гражданин. "Това означава, че руското правителство иска да попречи на този заподозрян да се яви пред съда", отбеляза тя.

Боингът на авиокомпания Малейжа еърлайнс, който изпълняваше полет от Амстердам до Куала Лумпур, беше свален през 2014 г. от ракета над зоната на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна. Убити бяха всичките 298 души на борда, в това число 196 холандци.