Днешната размяна на общо 70 задържани между Киев и Москва е "първа крачка" към края на войната с проруските сепаратисти, взела за пет години близо 13 000 жертви, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

"Направихме първата крачка. / Трябва да направим и всички останали, за да сложим край на тази ужасяваща война", каза Зеленски, след като лично посрещна 35-те украинци на летището в Киев.

"Споразумяхме се (с руския президент Владимир Путин) за първи етап от деблокиране на нашия диалог и прекратяване на войната", каза Зеленски, цитиран от ТАСС. Той каза, че такава договореност е била постигната днес в телефонен разговор с руския му колега.

Украинският президент отбеляза, че той и Путин са направили всичко, което са обещали.

Зеленски каза, че в разговора двамата с руския лидер са се договорили за съвместна работа в течение на месеца. Той подчерта, че знае точно какво ще бъде предприето за установяването на мир в Донбас.

Президентът каза, че по-нататък ще се работи за връщането на всички пленени украинци и ще продължи изтеглянето на войските съгласно минския процес в два етапа - първо от Золотое и Петровское, а после по цялата територия - и пълното прекратяване на огъня.

Кремъл потвърди и приветства размяната на задържани между Русия и Украйна.

"Да, размяната се състоя. Приветстваме я и се радваме, че руските граждани се върнаха у дома", заяви прессекретарят на президента Путин, Дмитрий Песков.

Песков потвърди, че сред завърналите се е главният редактор на "РИА Новости Украйна" Кирил Вишински и каза, че списъкът на пристигналите ще бъде огласен по-късно.

При завръщането си Вишински заяви, че е готов да се върне в Киев за поредното съдебно заседание по делото си веднага щом бъде обявена дата.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи размяната като много важна стъпка. "Независимо, че имаше провокации и обективни трудности, процесът в крайна сметка се състоя. Много важна стъпка", посочи Захарова в страницата си във "Фейсбук".

Списъкът с имената на 35-те разменени украинци, върнали се в родината, е публикуван днес на сайта на украинския президент. Сред тях са 24-та моряци, осъденият в Русия за подготвяне на терористични актове в Крим режисьор Олег Сенцов, осъдения за шпионаж Роман Сушченко, членуващият в забранената в Русия украинска националистическа организация УНА-УНСО ("Украинска национална асамблея - Украинска народна самоотбрана") Николай Карпюк, както и Павел Гриб, осъден в Русия за призиви за извършване на терористични актове.

Германската канцлерка Ангела Меркел нарече днес "знак за надежда" историческата размяна на общо 70 задържани лица между Русия и Украйна. Тя прикани дейността в тази насока да продължи, "за да се изпълнят споразуменията от Минск", предаде ТАСС.

"Тази размяна на затворници между Русия и Украйна е знак за надежда", посочи Меркел в изявление, разпространено чрез Туитър от нейната пресслужба

"Струва си да работим все така усилно, за да изпълним споразуменията от Минск. Федералното правителство е готово за това", увери тя.

"Радвам се за украинските моряци и Олег Сенцов, които най-сетне могат да се върнат у дома", добави Меркел.