Американската армия е осуетила рано тази сутрин атака, насочена срещу нейните сили в Ирак, прехващайки два дрона, преди да нанесат удар, предаде Ройтерс, като се позовава на двама американски представители.

Агенцията посочва, че това е първото подобно нападение срещу американските сили в Ирак от повече от една година.

Представителите са говорили за Ройтерс при услови да запазят анонимност, като са отказали да кажат кого подозират за тази атака. Вашингтон обаче следи с повишено внимание действията на подкрепяните от Иран групировки на фона на растящото напрежение в региона покрай войната между Израел и "Хамас".

Миналата седмица иракски въоръжени групировки, свързани с Иран, заплашиха да атакуват с ракети и дронове американците, ако Вашингтон се намеси на страната на Израел в конфликта с "Хамас" в ивицата Газа. Еднопосочните щурмови дронове са били прехванати при опит за удар по иракската военновъздушна база "Асад", където са настанени американски войници, казаха анонимните американски представители.

Нападението дойде часове след взрива в болницата "Ахли Араб" в град Газа, убил стотици палестинци. Атаката в Ирак повишава вероятността президентът на САЩ Джо Байдън, който пристигна в Израел днес, да заяви своята подкрепа за еврейската държава във войната с "Хамас", отбелязва Ройтерс.