Съединените щати осъдиха отвличането от йеменските бунтовници хуси на товарен кораб, в чийто екипаж има и българи, предаде Ройтерс.

"Превземането на моторния кораб "Галакси лийдър" (Galaxy Leader) от хусите в Червено море е грубо нарушение на международното право", каза на брифинг вчера говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър. Той призова за "незабавното освобождаване на кораба и неговия екипаж".

"Ние ще се консултираме с нашите съюзници и партньори от ООН за целесъобразността следващи стъпки", допълни цитираният говорител на Държавния департамент на САЩ.

ООН също изрази безпокойство във връзка с отвличането на товарния кораб тип автовоз, допълва БТА. "Следим със сериозно безпокойство съобщенията", отбеляза Стефан Дюжарик, говорителят на генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, която съобщи, че корабът е бил отвлечен от хусите в неделя, каза, че плавателният съд е с 25-членен екипаж от Украйна, България, Мексико и Филипините.

Българите на борда са двама - капитанът и първият помощник-капитан на "Галакси лийдър", заяви вчера пред журналисти главният секретар на МВР Живко Коцев.