Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън ще анулира студентски дългове за 39 милиарда долара, ход, който ще засегне повече от 804 000 кредитополучатели, съобщи американското Министерството на образованието. Облекчението е в резултат на поправка на т.нар. механизъм, свързан с изплащане на заемите, основано на доходите (IDR), предадоха Ройтерс и БТА.

Кредитополучателите ще отговарят на условия за опрощаване, ако са направили месечни плащания, основани на доходите им, за период от 20 или 25 години, обясниха от американското министерство.

Програмата за изплащане, основано на доходите, ограничава изискванията за плащане за кредитополучатели с по-ниски доходи и опрощава остатъчното им салдо след определен брой години.

"Твърде дълго кредитополучателите изпадаха през пукнатините на повредена система, която не успяваше да следи точно напредъка им към момента на опрощаване", каза образователният министър Мигел Кардона.

Байдън заяви, че ще предприеме нови мерки за облекчаване на студентските заеми на американците, след като Върховният съд блокира плана му за анулиране на подобни дългове за стотици милиарди долари.

Министерството на образованието стартира регулаторен процес на "изработване на правила", за да осъществи плана си за облекчаване на заеми за 430 милиарда долара. Очаква се този процес да отнеме месеци.

Днешните мерки попадат в отделна програма за коригиране на броя на плащанията, която администрацията на Байдън обяви през април миналата година, припомни министерството.