САЩ не виждат индикации, че Русия се готви да използва ядрени оръжия, въпреки "дрънкането с ядрени оръжия" от страна на руския президент Владимир Путин, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от Ройтерс и БТА.

Частичната мобилизация в Русия и предупрежденията за използването на ядрени оръжия, отправени от Путин, доведоха до ескалация на продължаващата от седем месеца война в Украйна.

"Отнасяме се много сериозно към всякакви ядрени оръжия или дрънкане с ядрени оръжия, но искам да кажа, че не сме имали никакъв повод да коригираме собствената си стратегическа ядрена позиция, нито пък сме видели каквато и да е индикация, че Русия се готви скоро да използва ядрени оръжия", каза Жан-Пиер пред журналисти.

"Не сме наблюдавали никакви промени в руските ядрени позиции, но НАТО и съюзниците ѝ остават бдителни", каза пред Ройтерс и представител на алианса, пожелал анонимност.

Войната в Украйна била сигнал за събуждане на страните от НАТО

Същевременно британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви, че започнатата от Русия война в Украйна е била сигнал за събуждане за страните от НАТО, карайки ги да осъзнаят, че армията им трябва да бъде по-добра и да инвестират повече в отбраната, съобщи Асошиейтед прес.

Уолъс добави, че много европейски страни са били станали самодоволни след разпадането на Съветския съюз и че руският президент Владимир Путин е направил "в известен смисъл подарък на НАТО".

Той направи това изявление вчера, по време на дискусия във Варшавския форум за сигурност, двудневна среща на трансатлантически лидери, експерти по сигурността и отбраната. Сред участниците в конференцията беше първата дама на Украйна Олена Зеленска, която благодари на Полша и други съюзници за подкрепата им за нейната страна.

Уолъс нарече Владимир Путин "злодей от пантомима". Руският президент "ни напомни, че там наистина има някой, който наистина, наистина иска не само да ни предизвика, но иска и да използва насилие", отбеляза той.

Британският министър добави, че сред колегите му има единодушие, че не са инвестирали достатъчно в армиите си.

Британското правителство е заявявало, че планира през следващите години да повиши разходите за отбрана до 3% от БВП, припомня АП.