"Съединените щати не смятат за необходимо в този момент да обявят Русия за терористична държава, а подобно решение би могло да се окаже дори контрапродуктивно, защото би рискувало да попречи на изпращането на хуманитарна помощ в Украйна и на износа на зърно от тази страна", заяви днес в Букурещ американската посланичка в НАТО Джулиан Смит, цитирана от Аджерпрес.

"Вашингтон смята, че това не е необходимо в този момент", посочи тя, подчертавайки позицията, изразена от президента Джо Байдън и от други представители на американската администрация.

"Всъщност (подобно решение) би могло да бъде контрапродуктивно, тъй като би могло да забави или попречи на нашата способност да изпращаме хуманитарна помощ в Украйна или на износа на зърно от Украйна", заяви Джулиан Смит на онлайн брифинг с международната преса преди срещата на външните министри на НАТО, която ще се състои във вторник и сряда в Букурещ, съобщава БТА.

"По тази причина фокусът на САЩ в тясно сътрудничество с много партньори и съюзници от цял свят е да използваме санкции и да идентифицираме начини за допълване на санкциите с цел да увеличим натиска върху (руския президент Владимир) Путин и неговия режим, но и да намерим средства за оказване на натиск върху икономиката. Всъщност, за да попречим на руската армия (...) да изгради нови способности в настоящия контекст (...) Така че не виждам никакво движение, със сигурност не и в САЩ, в посока към обявяване на Русия за терористична държава, обясни американската посланичка в НАТО в отговор на въпрос за възможността НАТО да обсъди подобно решение.

Ройтерс: САЩ и Русия са използвали линията за избягване на конфликти помежду си само веднъж след началото на войната

Комуникационна линия, създадена за установяване на връзка между въоръжените сили на САЩ и Русия в началото на войната на Москва срещу Украйна, е била използвана веднъж досега, предаде Ройтерс, като се позова на официален представител от САЩ.

Пожелалият анонимност служител каза, че САЩ са инициирали разговора по линията за избягване на конфликти, за да изразят опасенията си от руски военни операции близо до критична инфраструктура в Украйна. Това е била първата употреба по предназначение на линията, чието правилно функциониране редовно се тества, отбелязва Ройтерс.

Американският служител е отказал да уточни конкретния случяй, в който е била употребена линията за връзка между Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и Националния център за управление на отбраната на Русия. Все пак той уточнил, че тя не е била ползвана на 15 ноември, когато заблудена ракета се разби в Полша, причинявайки смъртта на двама души.