САЩ наложиха санкции на физически и юридически лица, свързани с бизнесмен, близък до президента на Русия Владимир Путин, и с руските тайни служби, съобщи Франс прес.

Осем души и седем юридически лица, свързани с Евгений Пригожин и с Федералната служба за сигурност, попадат под ударите на тези санкции. Пригожин, наричан Готвача на Путин заради неговата фирма за кетъринг "Конкорд", която обслужва Кремъл, е подозиран във връзки с "фабрика за тролове", обвинявана от Вашингтон в намеса в изборите в САЩ. Освен това той ръководи частната военна компания "Вагнер".

Според комюнике на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин санкционираните лица и фирми работят с Пригожин за разширяване на руското влияние в Централноафриканската република. Именно там, освен в Сирия, действа "Вагнер" и там миналата година бяха убити трима руски журналисти.

Самият бизнесмен вече е обект на американски санкции. Той е един от 13-те руснаци, обвинени от специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите в САЩ. Смята се и че той финансира руските наемници в Сирия.

В друго комюнике се казва, че санкциите срещу физически и юридически лица, свързани с Федералната служба за сигурност, се налагат заради дейности по заобикаляне на наложени от Вашингтон санкции.

В края на август Пригожин се закани да разори опозиционера Алексей Навални, освен ако той не умре. Бизнесменът заяви, че възнамерява да накара блогъра, критик на Кремъл, и съюзничката му Любов Собол да платят 88 млн. рубли (близо един милион евро) щети, произтекли от публикуване на техни разследвания.

Неочаквано, само преди няколко дни  Готвача на Путин обяви, че е дарил 1 милион рубли или 10 000 евро за лечението на Навални в Берлин, където той все още се възстановяваше след отравяне с "Новичок" в Русия. В крайна сметка обаче дарението на Пригожин е било върнало в сметките на бизнесмена, тъй като не е било прието от болница "Шарите", установява журналистическа проверка.

Пригожин се оправда, че болничното заведение не е взело парите му, защото е трябвало в замяна на това да даде детайли за здравословното състояние и причините за комата на Навални на дарителя. Друга причина, според него е, и че е в списък с фирми, които са подложени на санкции. Всъщност по закон дарителят няма право да получава детайлна информация за здравното състояние на пациенти, уточняват от болницата.

Вижте какво разказва Алексей Навални за него: