Евгений Пригожин, спорен бизнесмен, близък с руския президент Владимир Путин, се закани днес да разори опозиционера Алексей Навални, освен ако той не умре, предаде Франс прес. Той остава в кома в берлинската болница "Шарите", откъдето потвърдиха, че имам данни, че е бил отровен, каквито бяха първоначалните подозрения.

Бизнесменът, наричан Готвача на Путин заради неговата фирма за кетъринг "Конкорд", която обслужва Кремъл, е подозиран във връзки с "фабрика за тролове", обвинявана от Вашингтон в намеса в изборите в САЩ. Освен това той ръководи частната военна компания "Вагнер".

Пригожин възнамерява да накара Навални и съюзничката му Любов Собол да платят 88 млн. рубли (близо един милион евро) щети, произтекли от публикуване на техни разследвания, заяви снощи в комюнике пресслужбата на "Конкорд".

Навални и екипа му насочват разследванията си върху корупцията в руския елит, като привличат вниманието на милиони хора в социалните мрежи, отбелязва АФП.

"Възнамерявам да разоря тази група от безскрупулни хора", заявява Пригожин според комюникето, цитирано от АФП.

"Ако Навални предаде богу дух, нямам намерение да му търся отговорност ( . . . ) Но ако оживее, ще трябва да отговаря с цялата строгост на руските закони", допълва бизнесменът.