Съединените щати и Обединените арабски емирства обявиха, че налагат санкции на лица и организации, които са част от мрежа за финансиране на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция - елитната армия на иранския режим, предадоха световните агенции.

Това са първите санкции, наложени на Иран, откакто във вторник Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от иранската ядрена сделка от 2015 г.

Санкциите са наложени на шест физически и на три юридически лица. Те са обвинени, че са част от голяма мрежа за обмен на валута между Обединените арабски емирства и Иран. Мрежата е доставила и прехвърлила милиони долари на елитните части "Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Американското министерство на финансите и ОАЕ, където са базирани използваните за целта фиктивни компании, са сложили край на операциите на голямата мрежа.

"Иранският режим и централната му банка са злоупотребили с достъпа си до юридически лица в ОАЕ, за да се сдобият с американски долари, с които да финансират вредните дейности на гвардейския корпус, в това число да финансират и въоръжават марионетните му групировки в региона, прикривайки целта, с която са били придобити американските долари".

Това каза в комюнике финансовият министър на САЩ Стив Мнучин.

ОАЕ обявиха по-късно, че са поставили същите девет ирански физически лица и фирми в списъка си с терористи и терористични организации.