Председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси призова демократите в камарата да се подготвят за необикновен изборен сценарий, при който долната камара на Конгреса ще трябва да определи кой печели американските президентски избори, предаде Ройтерс.

В писмо до колегите си демократи от Камарата на представителите Пелоси изтъква, че от скорошни изявления на президента Доналд Тръмп може да се предположи, че той би поискал Камарата на представителите да реши кой е победителят на изборите, ако не е ясно кой от двамата кандидати (Тръмп или кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън) е получил минималните 270 гласа в избирателната колегия, необходими за победа на изборите.

Тръмп многократно изрази съмнения в сигурността на гласуването по пощата. Преброяването на гласовете от бюлетините, подадени по пощата, може да отнеме време предвид големия брой хора, който вероятно ще избере да гласува по този начин. Демократите се опасяват, че Тръмп ще се опита да прекрати преждевременно преброяването на тези бюлетини и ще отнесе въпроса за определянето на победителя към Камарата на представителите.

Съгласно конституцията на САЩ, при такъв сценарий представителите на отделните щати в Камарата на представителите ще гласуват за избор на новия американски президент. Всеки щат разполага с един глас. Макар демократите да имат мнозинство в Камарата на представителите от 232 конгресмени (конгресмените на републиканците в долната камара на Конгреса са 198), Републиканската партия има мнозинство в 26 от щатските делегации. Демократите имат мнозинство в 22 щатски делегации. В делегацията на щата Пенсилвания републиканците и демократите са равно представени, а в тази на Мичиган - демократите имат седем представители, републиканците - шест, а последният четиринадесети конгресмен е либертарианец.

Камарата на представителите не е определяла кой е победителят на американски президентски избори от 1876 г. насам.

Пелоси призова демократите да положат "всички възможни усилия" за спечелването на места в Камарата на представителите, които понастоящем се заемат от републиканци. Тези места биха били изключително важни, ако се стигне до сценария, при който Камарата на представителите ще трябва да избере новия американски президент. Пелоси призова колегите си да подкрепят дейността на Комисията за политическо действие на мнозинството в Камарата на представителите, чиято цел е да насърчава избирането на демократи за членове на камарата.

"Тъй като не можем да оставим нищо на случайността, Комисията за политическо действие на мнозинството в Камарата на представителите прави всичко възможно за спечелването на (мнозинство в) още делегации (от отделните американски щати) от демократи", пише Пелоси в писмото до колегите си демократи.

Говорител на Националната комисия на републиканците в Конгреса заяви, че Пелоси се опитва да се намеси в президентските избори.

"Приветстваме възможността да отбележим опитите на либералката от Сан Франциско Нанси Пелоси да се намеси в изборите. Пелоси е най-непопулярният политик в Америка", заяви говорителят Майкъл Макадамс.

Кой ще спечели в първите дебати

Избирателите в САЩ са разделени почти наполовина в прогнозите си кой ще победи на първите телевизионни предизборни дебати между президента републиканец Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън. Това показва допитване на Центъра за американски политически изследвания към Харвардския университет и социологическа агенция "Харис" за в. "Хил".

Според сондажа 51 процента от американците смятат, че победител на дебата ще бъде Тръмп, а 49 на сто залагат на Байдън. Шейсет и два процента от запитаните са на мнение, че медиите са благосклонни към Байдън, а 35 процента казват същото за Тръмп.

Допитването е извършено между 22 и 24 септември с 1314 участници.

Първите телевизионни дебати между Тръмп и Байдън ще се състоят днес в Кливланд, щата Охайо. Те ще започнат в 21 ч. източноамериканско време (04 ч. българско време в сряда), ще продължат час и половина, без да бъдат прекъсвани за реклами, и ще бъдат предавани пряко от всички големи телевизии.

Очаква се да бъдат засегнати редица теми, включително пандемията от коронавируса, икономиката, предложеният от Тръмп кандидат за Върховния съд и разследването на в. "Ню Йорк таймс", установило, че за 2016 и 2017 г. Тръмп е платил федерален данък върху доходите от по 750 долара.

Вторите дебати между Тръмп и Байдън са насрочени за 15 октомври в Маями (Флорида), а третите ще са на 22 октомври в Нашвил (Тенеси), посочва ТАСС.

Какви данъци е платил Тръмп

Доналд Тръмп заяви вчера в поредица от публикации в Туитър, че е платил милиони долари данъци, "но е ползвал, като всички останали, данъчни амортизации и данъчни кредити".

Президентът милиардерът коментира и твърденията, че компаниите му от години работят на загуба и че са с големи дългове: "Имам много малко дългове в сравнение със стойността на активите", с които разполагам.