Унгарският премиер Виктор Орбан изрази днес увереността си, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран за американски президент на изборите през ноември, предаде Ройтерс.

Орбан изтъкна в интервю за Ройтерс, че не е правил планове за това как ще действа при евентуален друг развой на събитията. Нямам план Б, изтъкна унгарският лидер националист.

"Единствената причина, поради която стоя тук, след като съм прекарал над 30 години в политиката, е, че винаги вярвам в моя план А. С Тръмп имаме изключително добри отношения. Вероятно нивото на откритост, добро отношение и взаимопомощ ще бъдат по-ниски (ако спечели кандидатът на демократите Джо Байдън). Моята прогноза ще се осъществи. Тръмп ще спечели", каза Орбан.

На въпрос как ще се отрази на Европейския съюз евентуалното преизбиране на Тръмп за президент на САЩ, Орбан заяви, че то ще бъде удар за хората, които възприемат ЕС като съюз, централно място в който заемат европейските институции.

"Ако разбирате Европейския съюз като централизирана власт", изградена върху институциите, "Тръмп не е най-добрият избор. Ако вярвате обаче, че ЕС не е нещо повече от общност, съставена от държавите членки, то Тръмп е добър вариант, ако не и най-добрият", заяви Орбан.