САЩ изпратиха на Украйна повече от 1 милион единици ирански боеприпаси, които са били конфискувани миналата година, съобщи днес американската армия, цитирана от Ройтерс.

Военноморските сили на САЩ от години конфискуват оръжия, които предполагаемо са изпращани от Иран на подкрепяните от Техеран йеменски бунтовници хуси и обикновено са прекарвани в рибарски лодки.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ, отговорно за операциите в Близкия изток, каза, че на Украйна са били изпратени близо 1,1 милиона патрона с калибър 7,62 мм.

Те са били конфискувани от военноморските сили на САЩ през декември 2022 г., от пратка на иранските Революционни гвардейци за силите на хусите в Йемен, информира БТА.

"Решени сме да работим заедно със съюзниците и партньорите си за пресичане на потока от ирански смъртоносни оръжия в региона с всички законни методи, включително чрез санкции, наложени от САЩ и ООН, както и чрез забрани", посочи в изявление Централното командване на САЩ.

Изпратените боеприпаси вероятно няма да доведат до радикална промяна в хода на бойните действия в момент, когато Украйна отчаяно се нуждае от далекобойни оръжия и системи за противовъздушна отбрана, посочва Ройтерс.