Новината съобщи в Тwitter самият президент. Той благодари на Тилърсън за работата му като държавен секретар.

Рекс Тирълсан ще бъде заменен от директора на ЦРУ Майк Помпейо.

Тръмп номинира Джина Хаспъл за директор на ЦРУ на мястото на Майк Помпейо.

"Директорът на ЦРУ Майк Помпейо ще стане новият ни държавен секретар. Той ще се справи фантастично!
Благодаря на Рекс Тилърсън за службата му! Джина Хаспъл ще стане новият директор на ЦРУ и първата жена на този пост. Поздравления на всички!
", написа Тръмп в Туитър, без да даде обяснение за смяната.

По-късно Белият дом уволни и един от заместниците на Рекс Тилърсън. Заместник-държавният секретар за публичната дипломация и обществените въпроси Стив Голдстийн е бил освободен, след като представил различна версия за уволнението на Тилърсън от тази на Белия дом, заявиха американски служители, пожелали анонимност.

Голдстийн написал в Туитър, че Тилърсън не е разговарял с американския президент след уволнението си и не е бил наясно с причината за това решение. Също така казал пред репортери, че Тилърсън е научил за отстраняването си тази сутрин от туита на Тръмп.

Според пожелал анонимност официален представител на Белия дом президентът на САЩ иска да има нов екип преди планираните преговори със Северна Корея и различни търговски преговори, отбелязва АП.

В началото на март директорката на комуникациите на Белия дом Хоуп Хикс - един от близките съветници на американския президент Доналд Тръмп, се оттегли от поста.