От изборите насам ние създадохме 2,4 милиона работни места, включително 200 000 само в индустриалното производство.

След години на стагнация на заплатите, най-сетне виждаме повишаващи се възнаграждения, каза Тръмп, цитиран от световните агенции и БТА.

По думите му фондовият пазар "чупи рекорд след рекорд".

Тръмп обеща, че от другия месец милиони американци ще започнат да носят вкъщи още по-високи заплати, благодарение на масовите данъчни съкращения, които той подписа като закон в края на 2017 г.

Президентът призова за компромис между републиканци и демократи, който да позволи Конгресът да приеме законопроекта за генерирането на най-малко 1,5 трлн. долара за модернизиране на пътищата, мостовете и други инфраструктурни проекти.

По думите на президента всеки федерален долар трябва да бъде управляван чрез партньорство със щатските и местните власти, привличайки и инвестиции от частния сектор, където е уместно. Освен това законопроектът за инфраструктурата трябва също да оптимизира процеса на одобрение и лицензиране, свеждайки го до две, дори една година.

За бандите и визовата програма

Тръмп обвини смъртоносните вратички в националната федерална система и отворените граници, които по думите му в течение на десетилетия на наркотици и улични банди са залели най-уязвимите общности, позволили са на милиони зле платени работници да се конкурират за работа и заплата с най-бедните американци, и още по-трагично - са стрували живота на многобройни невинни.

Той илюстрира тезата си с историите на две семейства, чиито дъщери били убити от членове на бандата Ем Ес-13. Тръмп каза, че 320 милиона сърца се късат от болка, докато той споделя техните истории с нацията.

Според Тръмп неговият план ще създаде безопасна, модерна и законна имиграционна система.

Той потвърди решимостта си да води "дълга и тежка" борба срещу епидемята от пристрастеност към опиоиди и наркотици. Президентът предрече, че в крайна сметка Америка ще надделее над кризата, която отнема 174 човешки живота всеки ден.

Тръмп каза, че може да има "път към гражданство" за близо 1,8 милиона души, вкарани в страната незаконно като деца, но поиска в същото време "стена на южната граница" - едно от основните му предизборни обещания.

Президентът призова за край на лотарията с американски визи в полза на "имиграция, базирана на качества" (merrit-based-immigration") и за спиране на имиграция чрез роднинство (освен съпрузи и малолетни деца).

Призив към единство

Тръмп призова всички американци и по-специално републиканците и демократите към единство.

Тази вечер аз призовавам всички нас да загърбим разногласията си, да потърсим допирна точка и да съберем единството, което ни е нужно, за да изпълним волята на хората, които са ни избрали, за да им служим.

Това е нашият нов американски момент. Никога не е имало по-добро време да се започне осъществяването американската мечта. Съюзът е силен, понеже американският народ е силен, каза президентът.

Аз моля и двете партии да се обединят, за да ни дадат безопасната, бърза, сигурна, надеждна и модерна инфраструктура, от която нашата икономика има нужда и нашият народ заслужава", каза той.

Тръмп за външната политика: Русия, Китай, Северна Корея, Иран >>

Разделение в залата

Докато Тръмп призоваваше за двупартийно сътрудничество, доказателството за дълбокото разделение между партиите беше очевидно, отбелязва Ройтерс. Почти всички демократи спряха да ръкопляскат секунди след като президентът влезе в залата на Камарата на представителите. Докато половината от публиката бурно ръкопляскаше, изправяйки се на крака, по време на речта, другата половина седеше мрачна и неподвижна, в море от черно облекло, предаде и Асошиейтед прес.

Първата дама Мелания Тръмп, облечена с костюм с панталон от Диор, беше посрещната със силни аплодисменти, докато заемаше мястото си.

Републиканците аплодираха с овации, когато Тръмп говореше как Америка е велика отново и за победата си с данъчната реформа, докато демократите почти не реагираха, макар че се включиха в аплодисментите при споменаването на спасителите при бедствия и военните ветерани.

Тръмп погали слуха

Президентът използва историите на обикновени хора, за да илюстрира темите в посланието си. Той започна с възхвала за Ашли Лепърт, офицер от Бреговата охрана, който бе на борда на един от първите хеликоптери, пристигнали на място в Хюстън по време на урагана Харви.

Президентът спомена и пожарникаря Дейвид Далбърг, спасил десетки деца, попаднали в огнен капан в летен лагер по време на горските пожари в Калифорния.

Тръмп илюстрира ползата от данъчните съкращения, представяйки собственици на дребни бизнеси от Охайо. По думите му Стив Шулц и Санди Кеплингър влагат спестените средства, за да наемат нови работници и разширяват бизнеса си благодарение на данъчната реформа.

Освен това той особено похвали 12-годишния Престън Шарп от Калифорния, стартирал кампания за поставяне на американски национални знамена на гробовете на ветерани.