САЩ и Южна Корея започнаха в понеделник едно от най-големите си съвместни военновъздушни учения. Участват стотици бойни самолети и от двете страни, предадоха Ройтерс и БТА. Те тренират симулирани атаки 24 часа дневно през по-голямата част от седмицата под кодовото име "Бдителна буря". Тя продължава до петък и включва около 240 самолета, които ще извършат приблизително 1600 полета, съобщиха през миналата седмица военновъздушните сили на САЩ. Броят на мисиите е най-големият в историята на ежегодното събитие.

Австралия иска да участва със самолет за зареждане с гориво във въздуха.

Северна Корея осъди учението като репетиция за инвазия и доказателство за враждебната политика на Вашингтон и Сеул. В знак на протест Сеул извърши пускове на ракети, проведе тренировки за въздушно нападение и артилерийски стрелби в морето.

Съюзниците казват, че учението е необходимо като контрамярка срещу потенциални заплахи от Северна Корея, която изстреля рекорден брой ракети тази година и се готви да поднови ядрените си тестове за първи път от 2017 г.

"Бдителна буря" ще включва, наред с останалите типове летателни апарати, и варианти на изтребителя Ф-35 както от американска, така и от южнокорейска страна, а Австралия ще предостави самолет за въздушно презареждане.

В петък южнокорейските сили приключиха 12-дневното полево учение "Хогук 22", в което отработиха десантни операции и пресичане на реки, като проведоха някои тренировки заедно с американски части.