САЩ и Южна Корея са се споразумели да преустановят за неопределен срок някои от съвместните учения, съобщи Пентагонът.

Това става след срещата на върха между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун по-рано този месец, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"За да се подпомогне прилагането на резултатите от срещата на върха в Сингапур, в координация с нашия съюзник Република Корея, министърът на отбраната (на САЩ) Джеймс Матис преустанови за неопределен срок избрани учения", заяви говорителка на Пентагона.

Тя добави, че това включва преустановяване на учението "Бранител на свободата", както и на две учения по програма за обмен, засягащи морската пехота, които трябваше да се състоят в следващите три месеца.

По-рано през седмицата САЩ и Южна Корея обявиха, че преустановяват планирането на "Бранител на свободата",

В същото време американският президент Доналд Тръмп обяви, че Северна Корея все още представлява "изключителна заплаха" за САЩ, предаде Асошиейтед прес.

С указ от вчера президентът на САЩ продължи с една година така наречената "национална извънредна ситуация" по отношение на КНДР и наново разреши икономическите ограничения срещу нея.

Макар и очаквано, това става само девет дни след като Тръмп написа в Туитър след срещата на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур, че "вече няма ядрена заплаха от Северна Корея".

Този указ изглежда влиза в противоречие с това твърдение на президента, отбелязва Асошиейтед прес.

В текста му се казва, че "съществуването и риска от разпространение на годен за употреба за оръжия делящ се материал" и действията и политиката на севернокорейските власти "продължават да представляват изключителна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ".