Съединените щати и Обединеното кралство се договориха да сключат споразумение за свободна търговия след Брекзит, заяви днес британската министър-председателка Тереза Мей, цитирана от Франс прес.

"Днес се споразумяхме, че когато Обединеното кралство напусне Европейския съюз, ще опитаме да сключим амбициозно споразумение за свободна търговия" със САЩ, каза Мей пред журналисти сред срещата си с американския президент Доналд Тръмп в резиденцията Чекърс.

Тя каза това ден, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че стратегията на Тереза Мей за Брекзит ще развали перспективата за такова споразумение.

Британската полиция бе днес на крак заради множество протести по време на тридневното посещение на президента на САЩ във Великобритания, като на няколко от тях се очаква да присъстват десетки хиляди хора.

Единни в позицията към Русия

Британската министър-председателка Тереза Мей и президентът на САЩ Доналд Тръмп заявиха на пресконференцията след разговорите в резиденция Чекърс край Лондон, че са единни в позицията си към Русия на президента Владимир Путин, с когото Тръмп трябва да разговаря в понеделник в Хелзинки на първата двустранна среща на двамата лидери за подобряване на отношенията между Вашингтон и Москва.

"Единодушни сме, че е важно да имаме диалог с Русия от позиция на силата и единството", обяви Мей. Британското правителство има напрегнати отношения с Русия, които допълнително се влошиха заради отравянето на британска земя на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, за което Лондон обвинява Москва.

"Бяхме много по-твърди към Русия от всички", каза Тръмп. "Ако съумеем да развием отношения (с Путин), би било фантастично". Тръмп каза, че ще повдигне пред Путин въпроса за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., но посочи, че не очаква Путин да каже: "Хвана ме натясно", предаде Асошиейтед прес.

Нови критики на Тръмп към Германия

Американският президент Доналд Тръмп засили днес атаките си срещу Берлин, критикувайки го, че влиза в "ужасяваща" сделка за тръбопровод с Москва.

"За мен това е трагедия. Мисля, че се извършва нещо ужасяващо", каза Тръмп за проекта за тръбопровод "Северен поток 2", който ще снабдява Германия с руски природен газ.

"Как можеш да работиш за мир и от позицията на сила, когато някой има такава власт над твоята страна?", заяви той след среща с британската министър-председателка Тереза Мей в резиденцията й Чекърс.

Тръмп каза на среща на върха на НАТО в Брюксел в сряда, че Германия е "пленник на Русия" заради газопровода "Северен поток 2".

Днес той повтори твърдението си, че Германия ще разчита на Русия за цели 70 процента от своята енергия.

Германското правителство вече отхвърли това твърдение. Според германската делегация в НАТО Германия в момента разчита на Русия за 23 процента от своето потребление на енергия.

Мей се въздържа от преценки за "Северен поток 2" и каза, че Великобритания ще обсъжда въпроса на ниво Европейски съюз, "докато продължаваме да седим около масата на ЕС". Предвижда се Великобритания да напусне ЕС следващата година.