САЩ, Русия и управлението в Куба си размениха остри реплики относно избухналата революция на Острова на свободата.

Американският президент Джо Байдън призова кубинския режим да чуе народа си и неговия силен вик за свобода. Това се казва в съобщение, разпространено от Белия дом ден след историческите демонстрации в Куба, предаде Франс прес.

САЩ призовават кубинския режим да чуе хората и да отговари на нуждите им в този решаващ момент, вместо да се обогатява, заяви Байдън.

Заставаме редом до кубинския народ и неговия силен вик за свобода, както и за избавлението му от драматичната хватка на пандемията и десетилетията на репресии и икономически страдания, наложени от авторитарния режим в Куба, заяви президентът на Щатите.

Кубинците смело отстояват своите основни човешки права. Тези права трябва да се зачитат, включително правото на мирна демонстрация и правото да решават свободно за бъдещето си, се посочва още в изявлението на държавния глава на САЩ.

Съсипани от икономическата криза, която влоши недостига на храни и лекарства и накара правителството да спира тока за по няколко часа на ден, хиляди кубинци излязоха вчера по улиците на десетки градове и села в страната и скандираха: "Гладни сме!", "Свобода" и "Долу диктатурата!". Това е безпрецедентна мобилизация в Куба, където единствените разрешения събирания обикновено са тези на комунистическата партия.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел обвини днес американското правителство, че води политика на икономическо задушаване на страната му, за да провокира социални вълнения на острова.

В реч, излъчена по радиото и телевизията, комунистическият лидер, заобиколен от министрите си, увери, че неговото правителство се опитва да се справи с трудностите и да ги преодолее, изправено пред американските санкции, засилени по време на мандата на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Какво целят САЩ? Да провокират социални вълнения, да предизвикат неразбирателство сред кубинците, както и прословутата смяна на режима, обяви кубинският президент.

Тези, които стоят зад тези демонстрации, получиха отговора, който заслужават, и ще продължат да го получават, предупреди Диас-Канел.

Мобилният интернет, който навлезе в Куба в края на 2018 г., позволи вчера прякото излъчване от около 40 антиправителствени демонстрации из целия остров, но тази сутрин беше прекъснат. Днес по улиците на Хавана има засилено присъствие на полицаи и войници, но като цяло спокойствието се възстановява след сблъсъците предния ден, които доведоха до десетки арести.

Снимка: AP/БТА

Русия отправи предупреждение днес срещу "всякаква чуждестранна намеса" в кризата, разтърсваща съюзника на Москва Куба.

Считаме за неприемлива всякаква чуждестранна намеса във вътрешните работи на суверенна държава и всякакви други разрушителни действия, които биха допринесли за дестабилизация на ситуацията на острова, посочи в съобщение руското министерство на външните работи.

Убедени сме, че кубинските власти ще вземат всички необходими мерки за възстановяване на обществения ред в интерес на гражданите на страната, добави Москва, като допълни, че следи отблизо развоя на ситуацията в и около Куба.

Изненадани от спонтанните демонстрации, избухнали в различни градове на страната, довели и до сблъсъци особено в столицата Хавана, кубинските власти казаха, че са готови да защитават революцията "на всяка цена".

Снимка: БТА/AP

САЩ подкрепиха протестиращите и отправиха предупреждение да не се използва каквато и да е сила срещу "мирни демонстранти".

След кратко помирение в периода 2014-2016 г., дипломатическите отношения между Куба и САЩ са в най-ниската си точка от мандата на Доналд Тръмп, който затегна ембаргото, което е в сила от 1962 г. и осъди нарушенията на човешките права в страната, както и подкрепата на Хавана за правителството на президента Николас Мадуро във Венецуела.

От съветската епоха насам Русия е след основните поддръжници на комунистическите власти в Куба, отбелязва АФП.

ЕС призовава кубинските власти да разрешат протестите и да се вслушат в недоволството на народа. Това заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, предадоха световните агенции.

"Подкрепяме правото на народите да се изразяват по един мирен начин и призоваваме властите да разрешат тези протести и да се вслушат в недоволството на протестиращите", заяви Борел след заседание на министрите на външните работи на страните членки на ЕС.

Същевременно кубинският външен министър Бруно Родригес каза, че финансирани от САЩ наемници са разпалили бунта преди протестите през уикенда чрез стратегия, представена като кампания в социална медия за хуманитарна помощ за Куба. "Вчера в Куба нямаше социален бунт, вчера в Куба имаше безредие, вълнения, причинени от една комуникационна операция, подготвяна от известно време и за която са били използвани милиони долари", каза Бруно Родригес.