В столицата на Хаити засега цари спокойствие, но САЩ и ООН започнаха да изтеглят служителите си заради опасения, че мирът може да не се запази, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник премиерът Ариел Анри заяви, че ще подаде оставка и управлението на страната ще бъде поето от преходен съвет, след като насилието, упражнявано от влиятелни банди, ескалира и хиляди жители на столицата бяха принудени да напуснат домовете си.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който по-рано тази седмица се срещна в Ямайка с регионални лидери и представители на правителството и на опозицията, снощи заяви пред репортери, че очаква преходният съвет да се събере през следващите няколко дни.

Карибските лидери посочиха подробно секторите, политическите партии и съюзите, които ще съставляват деветчленния съвет, но все още не са казали кой ще бъде назначен в него.

Най-влиятелният лидер на банда в Хаити Джими "Барбекю" Шеризие, който искаше да свали от власт Анри, обаче "отхвърля" възможността за създаване на преходен съвет, съобщи снощи в. "Маями хералд". Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди позицията на Шеризие.

Ден по-рано няколко десетки души протестираха срещу плана за преход, като запалиха гуми в центъра на Порт о Пренс, но в по-голямата си част градът беше спокоен.

Миналия месец Хенри пътува до Кения, за да сключи сделка, с която да осигури съгласието на Найроби да ръководи дълго отлаганата мисия за сигурност и борба с бандите, които според ООН контролират по-голямата част от столицата, посочва Ройтерс.

В негово отсъствие насилието ескалира и той бе блокиран в Пуерто Рико, когато подаде оставка.

Снощи Блинкън заяви, че е получил уверения от кенийския президент Уилям Руто, че африканската страна е готова да ръководи мисията "веднага след като бъде създаден този нов съвет" и бъде избран временен министър-председател.