Военноморските сили на САЩ са "развълнувани" от перспективата за подобряване на оперативните комуникации с китайските военни в условията на регионално напрежение, но все още е необходимо да се работи за уточняване на следващите стъпки, заяви адмирал Лиза Франчети, началник на оперативния отдел на американските ВМС, предаде Ройтерс.

Франчети, която е на посещение в Южна Корея, заяви на брифинг, че е жизненоважно да се поддържат отворени линиите за комуникация между двете армии, за да се избегнат "недоразумения и погрешни пресмятания", които биха могли да доведат до конфликт.

"Много съм развълнувана и приветствам това решение", каза тя повод заявеното от Пекин съгласие да се възобновят телефонните контакти на високо равнище на военните от двете страни.

Този месец президентът на САЩ Джо Байдън се споразумя с китайския си колега Си Цзинпин за възобновяване на военните контакти, които Пекин замрази след като през август миналата година тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван.

Необходимостта от подобряване на военните комуникации беше засегната в четиричасовите разговори, които двамата лидери проведоха миналата седмица в Сан Франциско.

Те обсъдиха и теми като напрежението около Тайван, Иран и сътрудничеството спиране на производството и разпространението на опиоида фентанил.