Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ обмислят санкции срещу Беларус във връзка със задържането на опозиционния журналист Роман Протасевич, но не уточни какви, предаде Ройтерс.

Байдън каза, че Вашингтон обмисля санкции срещу Беларус на излизане от Белия дом, в отговор на журналистически въпрос какви мерки обмислят Съединените щати във връзка със задържането на Протасевич.

Обмисляме санкции. "Не искам да спекулирам, докато не са готови", изтъкна Байдън.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви вчера, че САЩ подготвят санкции срещу Беларус във връзка с извънредното приземяване в Минск на самолета на Протасевич, пътуващ от Атина за Вилнюс.

Самолетът на авиокомпания "Райънеър" се приземи извънредно в Минск в неделя, след като бе прехванат от изтребител МиГ-29 от беларуската армия във връзка с информация, че на борда на пътническия самолет има взривно устройство.

След приземяването на самолета в Минск беларуските власти арестуваха опозиционния журналист и основател на телеграм канала "Нехта" Роман Протасевич. По-късно в неделя самолетът на "Райънеър" излетя от Минск и скоро след това се приземи във Вилнюс.

Същевременно Беларус обяви, че ще затвори посолството си в Канада, предаде Франс прес.

Беларуските власти оповестиха това си намерение, след като канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че обмисля въвеждането на допълнителни санкции срещу режима на беларуския президент Александър Лукашенко във връзка с извънредното приземяване в Минск на самолета, с който беларуският опозиционен журналист Роман Протасевич пътуваше от Атина за Вилнюс.

"Посолството на Беларус в Канада преустановява дейността си от 1 септември 2021 г.", а беларуските консулски служби в Канада - от 10 юли, съобщи посолството в своя уебсайт.

От мисията на Минск в Отава обявиха, че решението е било взето в светлината на практическото въздействие на сегашните двустранни отношения. Решението за затварянето на посолството си бе подписано на 22 май, заяви беларуският шарже д'афер Евгени Русак.

"Поведението на беларуския режим е скандално, незаконно и напълно неприемливо", заяви на пресконференция канадският премиер Трюдо.

"Канада вече въведе санкции срещу Беларус и ще обмисли въвеждането на допълнителни марки", каза още той, като призова за освобождаването на задържания в Минск Протасевич.