САЩ и Ирак са напът да започнат преговори, с които ще бъде сложен краят на присъствието на оглавяваната от Вашингтон международна военна коалиция на иракска територия, предаде Ройтерс, като добави, че идеята е това присъствие да бъде заменено от двустранни взаимоотношения. Световната агенция се позовава на четири източника.

Ройтерс посочва още, че това е стъпка напред в рамките на един вече започнал процес, който е бил спрян от войната между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" в ивицата Газа.

САЩ са отправили посланието си за преговори с писмо, връчено от американската посланичка в Багдад Алина Романовски на иракския външен министър Фуад Хюсеин вчера, информират три източника на Ройтерс. Това е бил знак, че САЩ оттеглят своите предварителни условия за започване на преговорите, а именно - да спрат атаките на военизирани проирански групировки срещу американски бази в Ирак, отбелязва Ройтерс.

Иракското външно министерство е обявило само, че е било връчено "важно" писмо и то ще бъде разгледано внимателно от министър-председателя Мохамед Шия ас Судани. Ведомството не е дало повече подробности, пише БТА.

Предполага се, че евентуалните преговори ще продължат няколко месеца, като изходът от тях е неясен. Със сигурност не предстои изтегляне от Ирак на американските военнослужещи, които в момента са 2500.

"САЩ и Ирак са близо до споразумение за започване на преговорите на високо военно равнище, които бяха обявени през август миналата година. Обсъждаме това от месеци", каза високопоставен американски представител за Ройтерс.