Сръбският министър на иновациите Ненад Попович обяви днес, че първите количества ваксина Спутник V, произведена в Сърбия, може да бъдат готови след 15-20 дни, предаде Танюг.

Попович каза за националната телевизия РТС, че вчера представители на руския институт по епидемиология и микробиология "Гамалея" са връчили на екип от сръбския институт "Торлак", който ще произвежда ваксината, сертификат за производство на Спутник V в Сърбия.

По думите на сръбския министър престижният руски институт е установил, че произведените в Сърбия пробни количества ваксина са напълно идентични на произведените в Русия.

"Отдадоха ни признание, че сме страна, която в най-кратък срок е успяла да изпълни на дело всичко договорено и да завърши процедурите", каза Попович. Той добави, че институт "Гамалея" е контролирал 18 параметъра, преди да издаде сертификата.

Попович каза, че като начало в Сърбия ще бъдат произведени около 100 000 дози, а първите могат да се очакват след 15-20 дни. Произведената в Сърбия ваксина ще изпълнява световните стандарти, подчерта министърът.

Планирано е първоначално Сърбия да използва субстанция, произведена в Русия, а до края на годината - пълноценно производство.

Попович посочи, че сръбското правителство и президентът са решили да инвестират в "Торлак" 50 милиона евро за оборудване, което да позволи от следващата година да започне пълният цикъл на производство.

Руският институт "Гамалея" потвърди качеството на ваксината, произведена в "Торлак", и одобри производството на Спутник V в Сърбия.

Сърбия е първата страна в Европа, която ще произвежда Спутник V.