76-годишната вдовица на бившия югославски президент Слободан Милошевич - Миряна Маркович е починала в Русия, съобщи сръбската държавна телевизия, цитирана от АП.

Според РТС, Маркович, която избяга в Москва през 2003 г., е починала днес в болница. Подробности за кончината й обаче не се съобщават.

Миряна Маркович е родена на 10 юли 1942 година в Пожаревац. Тя бе лидер на движение Югославска левица и според близки до семейството - един от основните инициатори на етническото прочистване в Босна и Херцеговина.

През 2000 г. Маркович, наричана "Лейди Макбет на Балканите", бе обвинена в Сърбия за незаконно раздаване на държавни апартаменти. Процесът продължи над 15 години и завърши с условна присъда през 2018 година. Вдовицата на Милошевич бе съдена задочно, след като получи политическо убежище в Русия.

Тя не се върна в Сърбия дори и за погребението на съпруга си Слободан Милошевич през март 2006 година. Милошевич почина в ареста на Международния Трибунал в Хага, където бе разследван за извършването на военни престъпления по време на войните в Хърватия, Босна и Херцеговина и Косово.