А то би могло да унищожи цели градове и региони и да убие няколко милиона души. Това пише гръцкият вестник "Та Нея" и допълва, че на острови на Гърция се намират два от особено опасните вулкани, Санторини и Кос.

Според Индекса на вулканична експлозивност, създаден от двама учени през 1982 година, има 8 степени на вулканични изригвания в зависимост от изхвърления вулканичен материал, дължина на изригването и достигната височина в атмосферата.

Най-опасните вулкани - от седма и осма степен - изригват веднъж или два пъти на 1000 години. В последните двеста години на Земята не е регистриран вулкан от тези две степени. Последното изригване от седма степен е от далечната 1815 година и се е случило в Индонезия. Загиналите са десетки хиляди, а на следващата година Европа и Америка не са имали лято поради огромният облак от пепел и лава, който е променил климата.

Оттогава имаме само 3 от шеста степен - Кракатау в Индонезия през 1883 година, Катмай в Аляска през 1912 година и Пинатубо във Филипините през 1991 година. Експерти предупреждават, че следващото изригване от седма степен може да стане всеки момент, или след стотици години. но днес то ще има невъобразими последици поради глобализирания свят, увеличената човешка популация и взаимната зависимост между световните региони.

Ако изригването е до голям град, той ще бъде напълно унищожен и жертвите ще са няколко милиона. Такава опасност съществува в Италия, където Везувий е близо до град с 4.4 милиона души население. Опасности има и в съседна Гърция. Вулканът на остров Санторини е изригнал със сила от седма степен около 1610 година преди н.е. Ако това изригване се повтори, то ще унищожи живота на острова и ще застраши сериозно няколко други острова наблизо.